Escòcia es dirigeix a un col·lapse institucional com el català? Podria Nicola Sturgeon promoure un referèndum sense el suport de l'Estat com va passar a Catalunya? Aquestes són algunes de les preguntes que es planteja el mitjà britànic The Independent amb un ampli reportatge. L'encara territori britànic celebrarà eleccions el 6 de maig i s'espera que el Scottish National Party (SNP) torni a imposar-se a les urnes.

La peça, elaborada pel periodista Adam Forrest, planteja diversos escenaris que es poden produir segons quin sigui el resultat de les eleccions i la manera com el govern britànic reaccioni a aquest. La tensió entre els dos executius es produeix arran de la negativa de Johnson a donar suport a un nou referèndum d'independència, que topa de manera frontal amb la voluntat de l'SNP de tirar endavant una nova consulta el 2023. Aleshores, que passarà si Sturgeon, com es previsible, guanya?

Segons Forrest, el que s'espera és que Sturgeon exigeixi que el govern del Regne Unit concedeixi una ordre de l'article 30 (una disposició de la llei d'Escòcia de 1998) perquè el govern escocès pugui celebrar legalment un altre referèndum. Aquest seria el mateix procés que va fer que l’aleshores primer ministre David Cameron acceptés el primer referèndum del 2014. Una negativa de Johnson, sobretot si l'SNP aconsegueix una majoria forta, seria difícil de sostenir políticament.

La darrera paraula sobre si un referèndum sense aquesta ordre seria legal, la tindria la Cort Suprema del Regne Unit. Si la seva sentència fos negativa seria quan es podria donar un escenari semblant al que vam experimentar a Catalunya el 2017. En aquest cas, el periodista de The Independent diu que Sturgeon "podria decidir organitzar un vot independentista "consultiu" sense el consentiment de Downing Street".

Amb tot, la doctora Elisenda Casanas-Adam, professor de dret públic a la Edinburgh Law School i una de les fonts citades al reportatge, veu improbable que es repeteixin a Escòcia les escenes de violència que es van experimentar el 2017 a Catalunya. "La reacció forta del govern espanyol: aquestes terribles imatges, espero que no arribi a això. Crec que el precedent català és un avís per a les dues parts. Les recents eleccions catalanes han tornat a retornar una majoria independentista, de manera que el tema no ha desaparegut ", ha dit al rotatiu.

El 51% dels britànics dona suport a un nou referèndum 

El Financial Times publica avui una enquesta elaborada per l'empresa Ipsos Mori on indica que el 51% dels britànics donarien suport a un segon referèndum d'independència del territori si l'Scottish National (SNP) s'imposa de nou a les urnes el pròxim 6 de maig. L'enquesta mostra les opinions de 8.500 persones i mostren el suport britànic a repetir la consulta de l'any 2014, quan els escocesos van votar quedar-se al Regne Unit per un total de 55% dels escons.

 

Imatge principal, un manifestant amb el símbol de la campanya pel Sí al referèndum d'independència d'Escòcia / EFE