Un terratrèmol de magnitud 7,4 ha sacsejat el centre de Mèxic, segons la informació del Servei Sismològic Nacional (SSN) del país. El fenomen ha tingut lloc just en l'aniversari dels sismes del 1985 i del 2017, considerats els dos més destructius de la història recent. Amb l'epicentre localitzat a 63 quilòmetres al sud de Coalcomán (a l'estat de Michoacán), el terratrèmol ha colpejat cap a les 20.05 hores d'aquest dilluns (les 13.05 hores, hora mexicana). En un primer moment, la magnitud registrada era de 6,8. Almenys dues persones han mort a causa del sisme.

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, s'ha posat ràpidament en contacte amb les diferents autoritats per "recollir informació": primer ha parlat amb el governador de Michoacán, Alfredo Ramírez Bedolla, que li ha comentat que només hi ha danys materials a Coalcomán (l'epicentre del sisme); després ha parlat amb la cap del govern del districte federal, Claudia Sheinbaum, que li ha dit que a Ciutat de Mèxic no hi ha danys greus. Però el secretari de la Marina, l'almirall José Rafael Ojeda Durán, li ha comunicat que "una persona ha mort per la caiguda d'una barda en un centre comercial a Manzanillo, Colima". La governadora de Colima, Indira Vizcaíno Silva, li ha indicat que li manca informació de Comala i Tecoman perquè s'han interromput les comunicacions. Posteriorment, s'ha conegut la mort d'una segona persona.

El terratrèmol i el macrosimulacre nacional

Just després del fenomen, el govern de l'estat de Michoacán escrivia a Twitter que "s'han activat els protocols d'emergència pel sisme registrat aquesta tarda". Per la seva banda, Sheinbaum comunicava que s'ha tractat d'un "sisme perceptible". "Han sonat alarmes sísmiques. Còndors sobrevolant. Ens trobem a C5. Fins ara no es reporten danys. El sisme continua, guardin la calma", expressava a les xarxes socials. Entitats del sud i del Pacífic, com Colima i Jalisco, també reportaven que el terratrèmol també havia estat perceptible.

Si el terratrèmol ha tingut lloc a les 13.05 hores (hora mexicana), a les 12.19 hores s'acabava de celebrar un macrosimulacre nacional organitzat per commemorar els sismes del 19 de setembre del 1985 i del 2017. Va ser a les 7.19 hores (hora mexicana) del 19 de setembre del 1985 quan un terratrèmol de magnitud 8,1 i amb l'epicentre a l'estat de Guerrero (sud) va deixar més de 20.000 morts, la majoria a la capital del país. La cosa no acabava aquí: 32 anys després, el 19 de setembre de 2017 va ser el dia quan un sisme de magnitud 7,1 i amb epicentre entre Puebla i Morelos (centre) va deixar a prop de 370 morts (228 a Ciutat de Mèxic).