Quan Catalunya porta ja una dècada sense curses de braus -l’abolició va entrar en vigor l’1 de gener del 2012-, Ciutat de Mèxic ha seguit el seu exemple i també les ha prohibit, tot i que de moment, només de forma cautelar. El resultat, la Plaza Mexico, considerada la plaça de toros més gran del món per les seves 42.000 localitats, no podrà organitzar cap corrida al llarg d’aquest any, a l’espera que un judici determini o no la seva prohibició definitiva. Tot plegat ve d’una demanda presentada tot just fa dues setmanes per l'ONG Justicia Justa, que va demanar la prohibició dels toros a la plaça de la capital mexicana en aplicació de la Constitució federal mexicana que prohibeix el maltractament animal.

Segons recull l’agència Efe, la mateixa ONG va demanar com a mesura cautelar la suspensió de les corrides mentre se celebra el judici que determinarà o rebutjarà la prohibició definitiva, de les corrides de toros a l’alcaldia Benito Juárez de Ciutat de Mèxic, on s’ubica la plaça. S’espera que el judici se celebri en un termini d’entre sis mesos i un any. Sempre segons la informació de l’agència citada, dos dels tres magistrats del Tribunal Col·legiat 22 en Matèria Administrativa van concloure que és procedent la suspensió cautelar, ja que la mesura privilegia el dret a un ambient sa.

N’hi ha que no hi veuen maltractament

Per la seva banda, els acòlits a la tauromàquia han defensat el dret a matar toros perquè consideren que el maltractament animal ve determinat per la mateixa naturalesa d’aquests. En declaracions també recollides per Efe, l’advocat de Tauromaquia Mexicana Daniel Ávila, va assegurar que “no és igual un toro de lidia que una mascota, i per això el maltractament no significa el mateix en totes les espècies”. Per la seva banda, Plaza Mexico va assenyalar que tenia la intenció de "diferir la celebració de corrides i jonegades, esgotant totes les instàncies legals al seu abast, a favor de la tauromàquia”.

De fet, aquesta plaça compta encara amb 10 dies per impugnar la suspensió davant el Tribunal Col·legiat de Circuit, una instància superior al jutjat que ha determinat la suspensió de corrides. Així mateix, cal recordar que la mesura només afecta aquesta plaça, ja que dins l’aglomeració de Ciutat de Mèxic hi ha altres places de toros que, de moment, no s’han vist afectades per la prohibició. Una altra cosa serà si, en cas que el judici doni finalment la raó als defensors dels animals, la prohibició, perquè recolliria un dret constitucional, s’hauria de fer extensiva a tot el país. I mentrestant, Catalunya ja fa deu anys que està alliberada de toros, malgrat les amenaces, totes fracassades, del sector taurí, de tornar a Catalunya.