Efectius antidisturbis de la policia i desenes de milers de manifestants s'han enfrontat aquest dissabte a Hong Kong durant una protesta prohibida en resposta pels 45 ferits del passat diumenge.

La policia havia prohibit la marxa per considerar que era perillosa i ha emprat lacrimògens en diversos punts del perifèric districte de Yuen Long, a l'estació de tren del qual van resultar ferides 45 persones diumenge passat a les mans d'un grup d'homes vestits de blanc que portaven canyes de bambú i barres metàl·liques després d'una altra manifestació a favor de reformes democràtiques.

El nombre d'efectius policials desplaçats a la zona superava els 3.000.

La marxa, que ha cobert un recorregut de 1,6 quilòmetres, va començar de forma pacífica cap a les 15.00 hora local, encara que poc abans un home havia estat detingut després d'apunyalar-ne un altre.

A Nam Pin Wai, els agents han llençat gasos lacrimògens i esprai de pebre als qui carregaven contra els cordons policials.

Unes manifestacions que van començar al juny

La protesta d'aquest dissabte ha estat un nou capítol de les manifestacions que van començar a principis de juny a Hong Kong contra una controvertida proposta de llei d'extradició, encara que en aquesta ocasió va ser especial no només a causa de la prohibició sinó al fet que en els últims dies molts a l'excolònia britànica pensaven que es registrarien enfrontaments entre manifestants i membres de les màfies xineses.

Malgrat la presència policial, gairebé la mateixa quantitat de manifestants ha vestit de negre –color identificatiu d'aquestes protestes– i d'altres colors, per por de ser identificats pels agressors. També cridava l'atenció l'absència de grans pancartes.

“Van agredir la gent sense raó la setmana passada. Feia por. Els manifestants estan enfadats i frustrats, els joves pensen que la Policia ha anat massa lluny. Els comprenem", ha dit a Efe la senyora Tam, una resident de Yuen Long, de 60 anys.

Moltes de les botigues en el districte han tancat les portes avui davant el temor al que pogués passar.

Mentrestant, la Policia va emetre diversos comunicats al llarg de la tarda en els quals va denunciar que els “enfrontaments violents” s'havien saldat amb el llançament de “maons i altres objectes durs” contra agents, i acusa manifestants de “subjectar barres de ferro i escuts artesanals”, així com d'arrencar tanques per construir barricades.

“A partir de les 17.00 (les 09.00 GMT), la Policia ha dut a terme una operació de dispersió en Yuen Long. (…) Per evitar que la situació es deteriori més, la Policia ha dit als ciutadans que marxin (…) i que evitin viatjar a Yuen Long”, detalla un d'aquests textos.

Participar en una manifestació

D'acord amb les lleis hongkongueses, participar en una manifestació il·legal pot comportar penes de tres i cinc anys de presó i una multa de 5.000 dòlars de Hong Kong (639 dòlars, 574 euros).

Mentrestant, els mitjans oficials xinesos s'han fet ressò dels advertiments de la Policia, criticaven l'actitud dels manifestants i publicaven articles d'anàlisis en els quals indiquen que “no hi ha una altra alternativa (per a Hong Kong) que integrar-se” a la Xina continental.

Les protestes van començar fa vuit setmanes per exigir la fi del projecte de llei d'extradició, que, segons advocats i activistes defensors dels drets humans, podria traduir-se en un accés del règim de Pequín a "fugitius" refugiats a Hong Kong.

Pels seus detractors, es tracta d'una llei que intimidarà i penalitzarà crítics i dissidents del règim xinès, mentre que els seus defensors asseguren que busca omplir un buit legal, ja que no existeixen fórmules legals d'extradició entre Taiwan, Hong Kong i la Xina continental.

No obstant això, les manifestacions han derivat cap a demandes més àmplies sobre millores dels mecanismes democràtics de la ciutat, la sobirania de la qual va recuperar la Xina en 1997 amb el compromís de mantenir fins a 2047 les estructures establertes pels britànics.