Més promeses dels talibans a les joves estudiants. El nou ministre d'Educació de l'Afganistan, el talibà Habibullah Agha, ha assegurat que "aviat" reobriran els instituts per a les noies, en tan bon punt tinguin llest "un mecanisme especial" per a elles. "No planificarem (el seu retorn) sense un mecanisme, com va fer el Govern anterior, permetent als nois i noies estar junts (a les aules). El sistema islàmic no ho permet", ha afirmat durant un dels seus discursos en Bamiyan. Lamentablement, no es tracta de la primera promesa com aquesta per part del règim talibà, i que de moment ha quedat sense complir mentre avancen els esforços per rebre reconeixement internacional. Amb tot, les dones afganeses no han deixat de sortir al carrer per reivindicar el seu dret a l'educació, un fonament dels drets humans del qual els talibans les han privat durant més d'un any.

Ja estudiaven per separat

El director de Cultura i Informació de Bamiyan, Saifuddin Mohammadi, ha confirmat a Efe les promeses fetes pel titular d'Educació, donant "esperances a les estudiants que les escoles (de secundària) es reobriran aviat, quan s'atenguin els problemes existents en el sector". A les estudiants a la província, tanmateix, tot això els semblen "excuses", un argument que porten repetint des de la seva arribada en poder a l'agost de 2021, quan en realitat sempre va haver-hi segregació per sexes a les aules. "Són només excuses", si es preocupessin realment per l'educació femenina ho haurien resolt durant l'últim any, lamenta una jove. "Tampoc estudiàvem junts en l'anterior govern, ho fèiem en diferents col·legis i, si era el mateix, en horaris diferents", subratlla.

Restriccions als drets de la dona

D'ençà de la seva arribada al poder ara fa més d'un any, els talibans han imposat successives restriccions a les dones en una reculada constant dels seus drets, com ara la segregació per sexes en llocs públics, la imposició del burca o l'obligació d'anar acompanyades d'un familiar masculí en trajectes llargs. Malgrat que van prometre que havien canviat, els talibans han repetit el comportament del seu anterior règim entre 1996 i 2001, quan sobre la base d'una rígida interpretació de l'islam i el seu estricte codi social, conegut com a pastunwali, van prohibir l'assistència femenina a les escoles i van recloure a les dones en la llar.