Pocs dies abans de l'aniversari de la presa del poder per part dels talibans a l'Afganistan, un grup de dones afganeses han sortit als carrers a manifestar-se per reclamar els drets que han perdut a mans dels extremistes religiosos que ara governen el país. "Protestem avui per elevar les nostres veus contra els talibans, però després que arribéssim van començar a obrir foc per separar els membres de la manifestació i ara estem amagades en una farmàcia", ha afirmat una activista en uns missatges a les xarxes que ha recollit Efe. Les manifestants s'havien congregat davant del Ministeri d'Educació a la capital afganesa i la seva marxa ha estat dispersada pels talibans, els que han obert foc per aturar la manifestació. 

En diversos vídeos dels presents en la manifestació es pot veure la mateixa escena des de diferents angles. Un grup de dones marxen pels carrers de Kabul, porten pancartes i clamen per recuperar els seus drets en la nova societat afganesa que forcen els talibans, els mateixos que, en aparèixer en escena, apunten els seus rifles a l'aire i comencen a dispersar trets. No es dispara un o dos trets, per dispersa a les manifestants i imbuir-hi por, els talibans presents descarreguen les armes i apunten amb més o menys traça al cel. 

Ciutadanes sense drets

L'arribada al poder dels talibans el 15 d'agost passat va suposar una reculada en matèria de drets per a les dones, a les quals se'ls han imposat una plètora de limitacions. Els talibans havien promès reobrir les escoles per a les joves d'entre 12 i 18 anys a l'Afganistan tan bon punt s'"adaptessin" els continguts a la llei islàmica o xaria. Com ja es va alertar en el seu moment, aquesta promesa ha acabat sent paper mullat.  L'educació no és l'únic àmbit en què les dones han perdut drets sota el govern extremista religiós de l'Afganistan. Els talibans també han limitat fins l'extrem l'accés a la feina de les dones del país. 

Des que els talibans van arribar al poder fa gairebé un any, dones afganeses han sortit als carrers esporàdicament per protestar contra la prohibició d'accedir a la feina i el tancament de l'educació secundària femenina. Aquestes manifestacions no compten amb l'aprovació dels talibans, que en el passat han detingut i agredit manifestants així com periodistes per cobrir-les.

La situació de les dones preocupa a la comunitat internacional, però des del govern talibà s'espolsen les culpes i afirmen que les preocupacions "infundades". Malgrat ser teòricament infundades, a finals de maig el Ministeri d'Exteriors ha assenyalat que les restriccions imposades a les dones i les nenes estan "d'acord amb les pràctiques religioses i culturals de la societat" de majoria musulmana. És a dir, allò que van prometre que no farien abans que les càmeres dels reporters internacionals s'apaguessin i marxessin del país a l'arribada dels talibans al poder.