Els talibans han conquerit avui Kandahar i s'han situat a tan sols 50 kilòmetres al sud de Kabul, la capital de l'Afganistan. El progrés militar dels talibans en els darrers dies fa presagiar una caiguda imminent de Kabul, i això ha disparat la psicosi per sortir de la ciutat.

Coincidint amb aquesta situació els vols de Kabul a Dubai, una de les principals rutes aèries encara obertes, amb escala a Istanbul, ha passat a costar 2.525 dòlars per passatger i s'està saturant. 

Vols Kabul Dubai

Els talibans han pres també en les últimes hores el control de les importants ciutats meridionals de Kandahar i Lashkargah, capitals de la província homònima i de Helmand, respectivament, i de l'occidental Firozkoh, que és la capital de Ghor.

"Kandahar, la segona ciutat més gran del país, també ha estat conquerida", ha celebrat a Twitter el portaveu talibà, Qari Yusuf Ahmadi, que ha indicat que durant la nit van aconseguir prendre les seus del governador i la Policia i altres punts importants de la ciutat.

El portaveu ha explicat a més que "molts soldats s'han rendit i la resta ha fugit", i que han aconseguit apoderar-se d'un gran nombre d'armes, vehicles i munició.

Els talibans també han pres el control de les capitals de dues províncies: Logar i Uruzgan, al sud de l'Afganistan, i eleven el total de capitals regionals caigudes des de dijous a cinc, 17 en l'última setmana.

"La capital de Logar, Pul-i-Alam, ha caigut en mans dels talibans i ara controlen la casa del governador i la direcció de la policia provincial", ha dit el representant d'aquesta província a la Cambra baixa de Parlament afganès, Khalid Momand.

La majoria de les forces de seguretat es troben atrinxerades a la base provincial de la principal agència d'intel·ligència afganesa. "Hi ha hagut intensos combats des d'ahir a la nit i les forces de seguretat afganeses també han dut a terme atacs aeris", ha anotat. El governador provincial, Abdul Qayum Rahimi, i els seus col·laboradors s'han unit als insurgents, ha revelat.

El principal portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, ha celebrat en un comunicat la captura de la capital de Logar i ha indicat que gairebé tots els edificis governamentals de la ciutat estan ara sota control insurgent.

A més, ha assenyalat que "el governador de Logar, Abdul Qayum Rahimi, s'ha rendit als mujahidins amb tot el seu personal", si bé ha reconegut que encara hi ha combats a la seu de l'agència d'intel·ligència.

El dèbil Govern de l'Afganistan no ha confirmat ni ofert informació sobre la caiguda de la ciutat o la retirada de les seves forces, mentre els Estats Units preparen l'evacuació de la seva ambaixada a Kabul.

Malgrat la retirada de les tropes internacionals, la Força Aèria dels Estats Units ha efectuat diverses operacions aèries per ajudar a les forces afganeses a fer retrocedir els insurgents a Kandahar.