A mesura que les milícies talibanes avancen en el territori que els Estats Units ha abandonat, les imatges de la crueltat dels islamistes i del terror que s'apodera de la població civil inunden les xarxes socials. Entre centenars de testimonis esgarrifosos, un dels més compartits ha estat el d'una nena a Kabul, capital de l'Afganistan, visiblement resignada pel futur que l'espera després de vint anys de conflicte i intervencionisme: "No interessem a ningú. Desapareixerem de la història lentament. No és graciós?", pregunta entre llàgrimes. 

Ara per ara, els talibans haurien aconseguit capturar almenys vint capitals de província afganes en poc més d'una setmana. Davant el col·lapse imminent del país, el president dels EUA, Joe Biden, ha ordenat l’evacuació de l'ambaixada de Kabul, ciutat la qual els talibans estan rodejant i esperen capturar en les pròximes hores. De fet, la capital del país s'ha convertit en un campament amb milers de ciutadans afganesos (segons algunes fonts al voltant de 200.000) que s'instal·len en parcs fugint dels talibans.

"No interessem a ningú"

 

"No comptem perquè som nascuts a Afganistan. No puc evitar plorar. He d'eixugar-me les llàgrimes per poder gravar aquest vídeo. No interessem a ningú. Morirem lentament en la història. No és graciós?", lamenta la jove amb impotència per l'efecte dominó que ha desencadenat la retirada dels Estats Units del seu país. 

Caos i intervencionisme

"Hem registrat 17.000 famílies desplaçades fins ara, però tenim por que aquesta xifra sigui molt més gran, al voltant de 30.000 famílies, unes 210.000 persones", ha informat el ministre de Gestió de Desastres, Ghulam Bahauddin Jailani. Alhora, creix el nombre de passaports que s'emeten, ja que els nou-rics se’n van: la desigualtat entre classes és patent a Kabul. Mentre els civils busquen refugi a la capital del país, que té molts números d'acabar sent ocupada, les grans fortunes marxen lluny per evitar el conflicte.

 

frontera pakistan afganistan chaman refugiados retirada eeuu talibanes Milers de persones afganeses a la zona de Chaman esperen travessar la frontera amb el Pakistan / Efe

Els talibans han instat l'enemic a posar fi a la resistència inútil com més aviat millor a les províncies restants, perquè així pugui establir un sistema afganès pur, islàmic, sòlid i inclusiu al país, tal com han indicat els insurgents en un comunicat.

Les forces afganeses i el Govern viuen un moment crític amb els talibans, que controlen o disputen a prop de la meitat del territori, fet que complica la negociació d'una sortida dialogada al conflicte, mentre Kabul ha ofert compartir el poder a canvi d'un alto el foc.

El deteriorament de la situació de seguretat del país ha empitjorat en els últims tres mesos, amb l'inici de la fase final de la retirada de les tropes dels EUA i de l'OTAN i l'estancament de les infructuoses negociacions de pau intraafganes.

 

Foto principal: captura del vídeo d'una nena a Kabul mostrant la seva desesperació per l'avenç dels talibans a l'Afganistan / @AlinejadMasih via Twitter