La victòria dels talibans a l'Afganistan ha sacsejat la política internacional. Polítics d'arreu del món han reaccionat a la notícia i els catalans no han volgut ser menys. El president del Govern, Pere Aragonès, ha mostrat la seva preocupació pel "retrocés de drets i llibertats" que comporta el "fonamentalisme talibà" i que "afecta greument a la població civil, sobretot a dones i nenes". 

Davant la crisi humanitària que ja està tenint lloc a Kabul i la resta del país, Aragonès ha obert les portes de Catalunya per posar-se "a disposició de la comunitat internacional per assumir el nostre compromís humanitari". "Catalunya serà sempre terra d'acollida i de llibertats", ha afegit a Twitter.

TUIT Pere Aragones talibanes afganistan

TUIT Pere aragones talibanes afganistan 2

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha publicat una declaració "en defensa de les dones i els ciutadans de l'Afganistan", en la qual ha denunciat "la passivitat de la comunitat internacional davant l'ofensiva d'un moviment (...) que s'ha caracteritzat per una misogínia del tot inacceptable".

"Per això faig una crida a organitzacions internacionals com la Unió Europea, les Nacions Unides i l'OTAN a actuar decididament en defensa dels ciutadans afganesos víctimes d'aquest procés bèl·lic i, d'una manera encara més resolta, a no oblidar les dones afganeses", ha expressat.

TUIT laura borras talibanes afganistan

Si tornem al Govern, la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, ha recordat que "el món no pot girar l'esquena a la societat afganesa". "En aquest cas, molt especialment els de les dones", ha afegit sobre la necessària defensa dels drets humans a l'Afganistan. A més, ha oferit "tota la col·laboració possible" del Govern "davant d'aquesta crisi humanitària".

TUIT victoria alsina afers exteriors talibanes afganistan

TUIT victoria alsina afers exteriors talibanes afganistan 2

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, també ha reaccionat a la victòria dels talibans i ha exigit que "la UE i l'Estat espanyol compleixin l'obligació de protecció internacional a les persones refugiades d'Afganistan", quelcom necessari per construir la pau. El perfil oficial de la seva conselleria ha enviat un missatge de suport cap a les dones i les nenes afganeses, que estan "perseguides, reprimides i castigades pel fet de ser dones".

TUIT Tania Verge talibanes afganistan

TUIT Conselleria Igualtat Feminismes talibanes afganistan

El president Carles Puigdemont s'ha sumat a l'onada de reaccions i, en anglès, ha anunciat que demanarà a la Comissió Europea i al Parlament Europeu que juguin "un paper actiu en aquesta crisi". "L'amenaça talibana als drets bàsics (...) és una amenaça per tots nosaltres", ha insistit.

TUIT carles puigdemont talibanes afganistan

Finalment, l'expresident Quim Torra ha expressat la necessitat que "Catalunya doni tot el seu suport als afgans en greu situació de perill i vulnerabilitat". "Hem d'oferir tota la col·laboració i fer tot el que poguem davant d'aquesta tragèdia", ha afegit a Twitter.

TUIT quim torra talibanes afganistan

Tots aquests polítics i molts altres comparteixen la necessitat que la comunitat internacional actuï a l'Afganistan i han obert les portes de Catalunya davant una probable crisi humanitària i migratòria.

 

Imatge principal: Militars a les portes de l'aeroport de Kabul / Efe