Els talibans han arribat als afores de Kabul, on el Govern afganès ha reconegut que s'han produït "trets", encara que els insurgents asseguren que no entraran a la capital per la força i estan negociant una transició de poder. "En diverses àrees remotes de Kabul s'han sentit trets. Les forces de seguretat del país, en coordinació amb els socis internacionals, controlen la situació de seguretat a Kabul", ha assegurat a Twitter l'oficina del Palau Presidencial afganès.

Pànic a la capital 

La situació és de pànic a la capital, amb les autoritats afganeses demanant a tots els funcionaris que abandonin els seus llocs de feina i vagin a casa seva, mentre tanquen botigues i bancs, amb el trànsit paralitzat per grans embussos.

Els talibans, en un comunicat, han demanat als seus combatents, després de prendre el control de gairebé la totalitat de país, "no lluitar a Kabul" i que romanguin "a les portes" de la capital, sense tractar d'entrar a la ciutat.

Vint-i-sis capitals regionals

De moment, els talibans han elevat aquest diumenge a 26 les capitals regionals capturades en poc més d'una setmana amb l'annexió de la sud-oriental Gardiz, la central Nilli, i l'oriental Jalalabad, la cinquena ciutat més gran de l'Afganistan. "Els talibans van entrar aquest diumenge a la ciutat de Jalalabad sense combatre i la província els va ser lliurada sense enfrontaments com a resultat de la mediació dels líders tribals", va dir a Efe un alt funcionari del Govern de la província de Nangarhar, de la qual aquesta ciutat és la seva capital, que va demanar l'anonimat.

Els talibans ara controlen tot Jalalabad i els seus districtes, mentre algunes de les forces de seguretat que es van retirar s'haurien dirigit a Kabul. Jalalabad és la cinquena ciutat més gran de les 34 províncies que componen el país i la més important a l'est de l'Afganistan.

Més capitals de província

Nilli, capital de la província central de Daikundi, també va caure aquest dissabte a la nit davant dels talibans sense que es produïssin xocs entre les forces nacionals i els insurgents. "No hi va haver enfrontaments a Nilli, totes les forces de seguretat i funcionaris locals van evacuar la ciutat sense enfrontaments i els talibans ara tenen el control de la ciutat", va dir a Efe la diputada per Daikundi a la Cambra Baixa del Parlament, Sherin Mohsini.

"M'alegra que no hi hagi hagut combats que poguessin posar fi a la vida dels nostres joves, però m'enfada que el Govern lliuri les províncies als talibans amb tanta facilitat i sense resistència", va afegir

En aquest sentit, la representant es pregunta: "Si el pla era lliurar les ciutats als talibans, per què durant l'últim any el Govern va enviar a les forces de seguretat a combatre contra els talibans i vam perdre milers de tropes?".

kabul afganistan efe

Talibans a Lashkar Gah, la capital provincial d'Helmand / Efe

Gardiz, capital de la província sud-oriental de Paktia, també va ser capturada pels talibans ahir a la nit després que les forces de seguretat afganeses abandonessin la ciutat sense oposar resistència. "Els talibans tenen ara el control de la ciutat i (la) estan patrullant", va apuntar Efe un membre del Parlament que representa a Paktia a la Cambra Baixa del Parlament, que va demanar l'anonimat.

Per la seva part, el principal portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, va confirmar en una sèrie de missatges a Twitter que les ciutats de Jalalabad, Gardiz i Nilli es troben sota el control total dels seus combatents. La caiguda d'aquestes tres ciutats se sumen a les 23 capitals regionals capturades en els últims dies com parteix de l'imparable avenç talibà, que després de l'anunci de la fase final de la retirada de les tropes nord-americanes i de l'OTAN han aprofitat per incrementar la violència al país.

En els últims tres mesos i mig, els insurgents han capturat 140 centres de districte i 26 capitals de província, amb només vuit ja baix control del Govern afganès, el guany territorial més important dels talibans en dues dècades de guerra.

Vols i caixers col·lapsats

Coincidint amb aquesta situació, els vols de Kabul a Dubai, una de les principals rutes aèries encara obertes, amb parada a Istanbul, ha passat a costar 2.525 dòlars per passatger i s'està saturant. També s'han format cues importants davant els caixers de gent que volia retirar diners abans de l'arribada dels talibans.

 

 

Imatge principal: Els militants talibans es reuneixen després de prendre el control de Lashkar Gah, la capital provincial d'Helmand, Afganistan.