Madrid ha rebut ja un total de 51 obres d’art ucraïnès que van sortir en secret en un comboi de dos camions des de Kíiv cap a Madrid poques hores abans que una onada de míssils russos comencessin a caure tant a la capital com a altres ciutats per tota Ucraïna, ha informat aquest dimecres el diari anglès The Guardian.

El comboi va transportar les obres fins a Lviv, travessant la frontera cap a Polònia i fent un recorregut de més de 3.000 quilòmetres per tot Europa fins a arribar a Madrid. Mentre els camions sortien d'Ucraïna es registraven bombardejos que van deixar bona part del país a les fosques i amb les infraestructures d’energia afectades. Lviv era tot just un dels objectius dels atacs russos en el moment en què els camions plens d’obres d’art circulaven per la zona.

Segons explica el diari anglès, justament quan els camons s’apropaven a la frontera amb Polònia van caure els míssils al petit poble polonès de Przewodów, un fet que va generar inquietud per una possible escalada a la guerra. Les obres han estat cinc dies a la carretera i han arribat al seu destí, el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza. El museu obrirà el 29 de novembre una gran exposició d’art d’avantguarda ucraïnès, on es mostraran les obres que van sortir del país mentre queien bombes

Exposició a Madrid fins l'abril del 2023

'En el ojo del huracán. Vanguardia en Ucrania, 1900-1930' és el títol de l’exposició que compta amb el suport de museus ucraïnesos, europeus i galeries amb la intenció de protegir i celebrar el patrimoni cultural ucraïnès. El museu ja havia informat sobre l’exposició presentant-la com un compendi de les diferents tendències d’Ucraïna, des de l’art figuratiu fins al futurisme o el constructivisme, durant les primeres dècades del segle XX.

A l’exposició s’hi podran veure peces inèdites procedents del Museu Nacional d’Art d’Ucraïna i de col·leccions privades, entre altres orígens. En total s’exposaran 70 peces que inclouen olis, esbossos, collage i escenografies. Alguns autors representats són els modernistes ucraïnesos Oleksander Bohomazov, Vasyl Yermilov, Viktor Palmov i Anatol Petrytskyi.

La col·leccionista Francesca Thyssen-Bornemisza, que va fundar Museus per Ucraïna el març passat, ha dit, segons recull The Guardian, que les obres s’han “embalat en secret per salvaguardar la referència visual de l'exportació més gran i important del patrimoni cultural d'Ucraïna que ha sortit del país des de l'inici de la guerra".

I ha afegit: "Portar aquestes obres a lloc segur no va estat exempt de riscos, però la prioritat de fer-ho es va mantenir en gran part perquè l'exèrcit rus ha demostrat una falta de respecte constant als pactes de la Convenció de l'Haia. Han instigat un saqueig massiu a tots els territoris ocupats i més de 500 edificis del patrimoni cultural han estat destruïts".

La guerra de Rússia a Ucraïna "no només ha tractat de robar el territori, sinó de controlar la narrativa i el patrimoni cultural de la nació", ha afegit. "Mentre veiem que la història es repeteix, aquesta exposició és un poderós recordatori de com estem a prop d'un altre desastre". La mostra s’obrirà amb un vídeo del president ucraïnès Volodimir Zelenksy. Estarà a Madrid fins a l’abril del 2023 i després viatjarà a la ciutat alemanya de Colònia.