L'Ajuntament de Villanueva de Sijena ha dirigit un escrit urgent al jutjat d'Osca encarregat de l'execució de l'ordre de devolució a l'Aragó de les pintures perquè tanqui les sales del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) on s'exposen per impedir un acte de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). En el seu escrit, avançat per EFE, el lletrat Jorge Español assegura que és un "gravíssim risc" per a les pintures permetre l'acte independentista de l'entitat que lidera Lluís Llach.
El consistori d'Osca acompanya el seu escrit amb el cartell de la convocatòria, una imatge de les pintures en la seva actual ubicació sota la qual s'observa un fum lila que, segons explica l'advocat en declaracions a l'esmentada agència, espera "que no sigui premonitori de res". El lletrat de l'Ajuntament adverteix el jutge que un atemptat contra les valuoses pintures de la sala capitular, "cremant-les o atemptant-hi", "donaria al trast amb l'execució de la sentència, havent de tenir-se en compte el seu valor de 1.000 milions d'euros".
Després de recordar que la jurisprudència rebutja demorar l'execució d'una sentència en espera de l'arribada de les interlocutòries d'un cas a l'òrgan judicial encarregat de dur-la a terme, el lletrat insta el jutjat a adoptar-se, "avui mateix i sense més dilació", les mesures preventives sol·licitades des de l'Ajuntament de Sixena, i a comunicar-les a la Guàrdia Civil pel seu "urgent i immediat compliment".
En el seu escrit de sol·licitud de mesures de preventives, rebutjades pel jutjat d'Osca, Español reclamava l'embargament de béns del MNAC per 1.000 milions d'euros, el tancament de les sales on s'exposen les pintures, vigilància de les mateixes les vint-i-quatre hores del dia, lliurament de la documentació necessària per al seu desmuntatge i advertència de la possibilitat d'incórrer en un delicte de desobediència en el cas de desatendre aquestes mesures.
Aquesta vegada el lletrat ha insistit en el "risc real" que corren les pintures murals en espera del compliment de l'ordre d'execució de la sentència i assegura que anys enrere va desaparèixer del MNAC el denominat Portapaz de Sijena, una valuosa peça única d'orfebreria que es guardava en una capsa de seguretat que va ser oberta sense ser forçada.
Múltiples Territorials de l'@assemblea convoquen una acció en defensa de les pintures de Sixena, entre les quals, Mataró, l'Hospitalet, Esquerra Eixample, Cornellà,Mollet,Les Corts,Lleida,Badalona,Sants,Sabadell,El Prat,Granollers,Calafell,Vilanova,Sant Andreu,Sitges,Manresa,Reus pic.twitter.com/FykX2jOWPp
— ANC Mataró (@MataroxIndep) July 8, 2025
Aragó exigeix l'execució forçosa de la sentència
El govern de l'Aragó, que presideix el popular Jorge Azcón, va presentar el 27 de juny al Jutjat Civil de Primera Instància i Instrucció número 2 d'Osca la sol·licitud d'execució forçosa de la sentència que ordena el retorn de les pintures murals. Una vegada vençut el termini de lliurament voluntari en què el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) havia de tornar els béns, l'Executiu aragonès ha fet aquesta petició al jutjat per dur a terme l'execució forçosa de la resolució judicial. Azcón va asseverar que les pintures havien de tornar "a les bones o a les males".
El MNAC avisa del risc per a la conservació de les pintures
Des del MNAC, per la seva part, insisteixen que existeixen riscos extraordinaris en moure les pintures, des del perill físic que comporta tallar les pintures o sotmetre-les al més mínim moviment fins que extreure-les de l'ambient de preservació en què es troben des de fa dècades pot provocar una reacció química que les acabi destruint. El director del museu, Pepe Serra, ha al·legat davant del jutge arguments tècnics per evitar el desplaçament de les pintures, per la seva conservació. La sentència que obliga a tornar-les, tanmateix, és ferma.
Protesta de l'ANC al MNAC
Diverses branques territorials de l'ANC han convocat una acció de protesta en el MNAC contra el trasllat de les pintures de Sixena, que està prevista per a aquest dijous 10 de juliol a les 10:00 h. L'entitat independentista al·lega "motius antropològics, tècnics i legals" pels que les pintures "han de quedar-se on són". Llach, per la seva part, va definir el trasllat com un "atemptat contra el patrimoni" i "massacre cultural", alhora que una "espoli cultural" contra Catalunya.