Els sudanesos i els estrangers han sortit de la capital, Khartum, i d'altres zones de batalla, quan els combats del dimarts han sacsejat una nova treva de tres dies negociada pels Estats Units i Aràbia Saudita. Les agències d'ajuda humanitària ja han alertat cada vegada més sobre la preocupació per la situació humanitària en un país que depèn de l'ajuda externa. 

Sudan: què està passant i per què ara?
 

Els que han de negociar per posar fi a la crisi a la tercera nació més gran d'Àfrica han estat ignorats. Per a molts sudanesos, la partida de diplomàtics, treballadors humanitaris i altres estrangers i el tancament d'ambaixades són senyals preocupants que les potències internacionals esperen que el caos empitjori. 

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha advertit que la lluita pel poder entre els generals rivals i les seves forces militars no només està posant en perill el futur del Sudan, sinó que "està encenent una metxa que podria detonar a través de les fronteres, causant un patiment immens durant anys i retardant el desenvolupament en dècades".

El cap de l'ONU ha instat a l'exèrcit sudanès, comandat pel general Abdel Fattah Burhan, i les Forces de Suport Ràpid rivals, un grup paramilitar dirigit pel general Mohamed Hamdan Dagalo, a "silenciar les alarmes immediatament". "El conflicte no es resoldrà ni ha de resoldre's en el camp de batalla", ha dit Guterres en una reunió d'emergència del consell de seguretat de l'ONU el dimarts a la nit. 

Omar al-Bashir, desaparegut

Un atac a la presó que reté el deposat president Omar al-Bashir ha generat dubtes sobre on és, ja que una de les parts en conflicte ha dit que està retingut en un lloc segur i l'altra part diu que ha estat alliberat. Bashir, que ha governat Sudan durant tres dècades, va ser derrocat durant un aixecament popular el 2019. La Cort Penal Internacional (CPI) el busca per genocidi i altres delictes comesos durant el conflicte a la regió occidental de Darfur, al Sudan, a la dècada dels 2000.

L'exèrcit sudanès i les Forces de Suport Ràpid paramilitars, que junts haurien tret Bashir del poder durant les protestes massives, estan ara lluitant entre si a tota la capital. Els combats han arribat a la presó durant el cap de setmana, amb informes contradictoris sobre el que realment hauria passat.

Funcionaris militars haurien dit a Associated Press que Bashir, així com Abdel-Rahim Muhammad Hussein i Ahmed Haroun, els que van ocupar alts càrrecs de seguretat durant la crisi de Darfur, havien estat traslladats a un centre mèdic administrat per militars a Khartum, sota estrictes mesures de seguretat. 

Posteriorment, l'exèrcit ha acusat les RSF de vestir uniformes militars i atacar la presó, dient que havien alliberat reclusos i van saquejar les instal·lacions. Les RSF, dirigides per Mohamed Hamdan Dagalo, conegut com a Hemedti, han negat les acusacions i han afirmat que els militars van "evacuar per la força les instal·lacions com a part d'un pla per restaurar Bashir al poder. 

 

Imatge principal: soldats alemanys evacuats de Khartum / Efe