La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha indicat aquest diumenge a la cadena BBC que el Parlament escocès podria tenir "el poder constitucional" de vetar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i s'ha declarat "disposada a usar-lo".

"Si el Parlament d'Escòcia jutgés aquest tema des de la perspectiva del que seria millor per a Escòcia i sentenciés que no votarà una cosa que estigui en contra dels interessos del país, per descomptat que és una opció que està sobre la taula", ha asseverat davant dels micròfons de la cadena BBC.

Cal tenir en compte que la Cambra dels Lords britànica ha considerat que el consentiment del Parlament escocès podria ser "imprescindible" per solucionar la tramitació de la sortida de la UE en virtut dels acords entre el Regne Unit i el bloc europeu que afecten els escocesos.

59 per cent, proindependència

De fet, prop del 60% dels escocesos donen suport a la independència d'Escòcia, segons les enquestes, després que el Regne Unit votés aquesta setmana en referèndum la sortida del país. El sondeig del diari The Sunday Post mostra que el 59% dels enquestats donaria suport a una sortida d'Escòcia del Regne Unit, una dada superior al 45% de suports que va recollir aquesta opció en el referèndum el 2014 sobre la independència d'Escòcia.

En el referèndum del Brèxit, els escocesos majoritàriament es van decantar a favor de continuar a la UE, un 62%, però els britànics en conjunt han rebutjat la permanència en el bloc amb un 52%.

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ja va anunciar dissabte la seva intenció d'aprovar la legislació necessària per convocar una nova consulta independentista. Un dels arguments més utilitzats el 2014 pels partidaris escocesos de continuar al Regne Unit era el fet de ser part del bloc europeu.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat