El Partit Nacional Escocès (SNP, en anglès) desconfia dels plans del Partit Laborista per seduir els independentistes escocesos un cop prenguin el control de Westminster. Això és el que s'ha fet evident després que els laboristes hagin presentat un pla de reforma constitucional per convertir la Cambra dels Lords del parlament en una mena d'assemblea de les nacions que conformen el Regne Unit (Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord). Un projecte que els laboristes asseguren que tiraran endavant encara que no comptin amb el vistiplau d'Escòcia a les urnes i que no menciona en cap dels seus punts un segon referèndum d'autodeterminació. De moment, els de Nicola Sturgeon ja han rebutjat el projecte pels "defectes fonamentals i hipocresies rampants" que diuen que té i asseguren que la seva 'New Britain' no comptarà amb el suport de l'independentisme.

L'SNP desconfia dels laboristes

Els laboristes ja donen per fet que guanyaran les properes generals sense gaire esforç, després de la desfeta dels tories i els seus 4 primers ministres en 5 anys. Certament, totes les enquestes atorguen al partit de Keir Starmer una victòria aclaparadora, seguida de l'SNP com a possible segona força parlamentària. Precisament, els prospectes de fer créixer el suport per al seu partit i l'independentisme escocès en general suposen una amenaça per a l'estabilitat d'un futur govern laborista i de l'statu quo constitucional. Per la seva banda, l'SNP veu com una amenaça un possible triomf electoral de Starmer, davant el perill que els votants d'esquerres i els indecisos es decantin pels laboristes. Per això han criticat durament que els laboristes ni tan sols considerin dur a terme un segon referèndum d'autodeterminació malgrat que ara comptin amb més partidaris de la independència i la consulta que el 2014. També han retret el fet que el govern central els imposi legislació que els escocesos no han validat.

El pla per frenar l'independentisme escocès

Per a contrarestar l'auge del nacionalisme, l'ex-primer ministre britànic d'origen escocès, Gordon Brown, ha presentat a la comissió del futur del Regne Unit del seu partit, els laboristes, un informe que esbossa el pla per reconquistar els cors i les ments dels escocesos donant-los més poder autonòmic amb una nova fórmula constitucional anomenada 'New Britain' (nova Gran Bretanya). En reacció al pla, un portaveu de l'SNP ha acusat Brown de "soscavar el seu propi informe dient que el Partit Laborista ignorarà el vot el poble escocès si rebutja el Partit Laborista [a les generals] i l'acaba imposant igualment. Això és menyspreable. Estan actuant com els tories", ha etzibat.