El partit laborista britànic, liderat per Keir Starmer, ha presentat l'aposta del seu partit per reformar la constitució, concretament amb un conjunt de 40 mesures. D'aquest paquet de reformes que ha presentat a la Universitat de Leeds, la que més crida l'atenció és la d'abolir la Cambra dels Lords, tal com es coneix actualment, i reformar-la per fer-la "més democràtica". Aquesta mesura, com a mínim sorprenent i que no se sap com la pairà la massa social del seu partit, parteix de la idea de convertir la cambra alta, a hores d'ara "indefensable" com l'ha qualificat Starmer, en una nova cambra escollida democràticament i que complementi la feina de la Cambra dels Comuns.

El líder del Partit Laborista britànic ha anunciat que aquest pla s'aplicaria si guanya les pròximes eleccions. El pla presentat, que s'ha de sotmetre a un període de consulta abans d'incloure's en el manifest electoral, inclou una descentralització del poder cap a les institucions locals, més enllà de l'abolició de la Cambra dels Lords. Starmer ha argumentat que la seva estratègia, dissenyada per l'ex primer ministre Gordon Brown, també present en la presentació, respon a la inquietud sobre "la falta de control sobre les seves vides" expressada pels qui en 2016 van votar pel Brexit i els que donen suport a la independència d'Escòcia.

El líder laborista ha assegurat que els britànics "estan demanant a crits un nou enfocament" i ha apuntat que, encara que ell va donar suport a la permanència a la Unió Europea, coincideix amb el fons de qui es va postular a favor de voler sortir. "Volien tenir més control democràtic sobre les seves vides, per a poder brindar oportunitats a la pròxima generació, construir comunitats de les quals se sentissin orgullosos i comptar amb bons serveis públics", ha afirmat. "I sé que en el referèndum escocès de 2014, molts dels quals van votar l'opció del sí (a la separació del Regne Unit) ho van fer per motius similars", ha afegit.

Més mesures que s'engloben dins aquest pla presentat a Leeds, s'hi contempla també el nomenament d'un càrrec responsable de combatre la corrupció en la vida política i la prohibició que els diputats tinguin ocupacions addicionals. D'acord amb aquest pla, els ajuntaments britànics i els Executius autònoms d'Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord rebrien més competències i el creixement econòmic es repartiria per tot el país amb nous nuclis industrials. Abans de la seva compareixença, Starmer ha declarat als mitjans que "en aquests moments" no creu que fos beneficiós per al Regne Unit tornar a la UE o al mercat únic comunitari, per tota la incertesa que comportaria, i ha advocat, en canvi, per "fer funcionar el Brexit" amb una millora de l'acord bilateral subscrit pel Govern conservador, ara liderat pel primer ministre Rishi Sunak.