Sèrbia podria ser un nou maldecap per a Europa. El diumenge, el president del país, Aleksandar Vucic, va anunciar que el seu país havia acordat el subministrament de tres anys amb el proveïdor estatal d'energia de Rússia, Gazprom. La notícia ha arribat en un moment incòmode i ha provocat malestar a Europa. Mentre la Unió Europea està negociant més paquets de sancions contra Moscou. L'acord final inclou una prohibició parcial de les importacions de petroli rus al bloc dels 27. Brussel·les, però, es va veure obligada a fer una exempció per al petroli que s'importa a Hongria, Eslovàquia i la República Txeca a través d'un oleoducte perquè tots participin. Això va ser vist per alguns membres com una concessió important, destaca la CNN

En aquest context, Sèrbia no és un país membre de la UE, però és part d'un pla d'ampliació de la UE que també inclou alguns dels seus veïns. La UE està decidida a expandir-se, però entrar al club dels 27 no és precisament fàcil. De fet, es creu que Ucraïna podria entrar entre 15 i 20 anys tot i el complex context en el qual es troba. La UE considera que els Balcans occidentals són clau per a la seguretat Europa, sobretot, després de la invasió russa a Ucraïna. 

La difícil posició de Sèrbia

D'entre aquests estats dels Balcans, Europa considera Sèrbia un estat clau. La seva mida, població i ubicació geogràfica el converteixen en un actor important a la geopolítica de la regió, tal com destaca la CNN. A més, ressalten a través d'un article que si es vol tenir una conversa sobre el futur de Bòsnia o Kosovo, caldrà que el govern serbi també hi participi.

Però és clar, Sèrbia també ha tingut el costum de mirar cap a Rússia i és que en depèn molt. Sobretot, pel que fa al gas. També coopera militarment amb Moscou. En resum, Sèrbia es beneficia enormement de la seva relació amb Rússia, i fins i tot si obté l'estatus de país membre de la UE en el futur, no voldrà cremar els ponts amb el Kremlin.

I això, com no podria ser d'una altra manera, crea cert escepticisme i també dues realitats simultànies per a la UE que, quan es col·loquen una al costat de l'altra, són força difícils de conciliar. Sèrbia és tan gran i important que és crucial per al projecte d'ampliació de la UE, que cerca enfortir i expandir els valors, l'estabilitat i la seguretat europeus. També és tan gran i important que pot fer tractes amb Rússia, la Xina i la UE alhora, com vulgui, i continuar sent la "nena dels ulls de Brussel·les", es pot llegir en aquest mateix article de la cadena nord-americana. Tot i que aquestes concessions i privilegis podrien canviar i tenir els dies comptats. 

Si bé Sèrbia ha donat suport a diverses resolucions de l'ONU que condemnen la invasió de Rússia, no ha sancionat Moscou ni s'ha alineat amb Brussel·les en les sancions contra el Kremlin, cosa que s'espera que facin els estats candidats. El nou acord de gas rus, temen alguns funcionaris i analistes de la UE, pot ser un pas massa lluny per a alguns estats membres de la UE.

En aquest sentit, tot i ser un país clau per a la UE i el seu futur, el seu posicionament ambigu podria complicar-li un futur dins del club del 27. Així, queda per veure si això vol dir que les negociacions d'adhesió s'estanquen o que la UE adopta un enfocament diferent. El que està clar, però, és que l'acord del gas, no ha caigut gens bé a Brussel·les. Caldrà esperar els pròxims passos de Vucic i amb què es tradueixen al cor de la UE.

 

Imatge principal: Belgrad / Unsplash