Boris Johnson és culpable d'haver incomplert la llei amb les festes a Downing Street durant el confinament. Així s'ha confirmat aquest dimarts quan la policia ha multat el primer ministre britànic, Boris Johnson, per haver participat en les festes que membres del govern van celebrar en edificis governamentals quan el Regne Unit estava en confinament.

Johnson es converteix així el primer primer ministre de la història del país en rebre una sanció per haver trencat la llei estant en actiu. De la mateixa manera, també han estat multats per participar en aquestes festes el canceller Rishi Sunak i la dona del primer ministre, Carrie Johnson. La policia ja va emetre ara fa dues setmanes les primeres multes a membres del govern per cas del Partygate: n'eren una vintena. Ara, amb la nova tongada de multes que esquitxen al cap del govern, ja en serien més d'una cinquantena.

Dimitirà Boris Johnson?

El número 10 de Downing Street ha confirmat que tant Boris Johnson com Rishi Sunak han estat multats per haver trencat les lleis anticovid que el seu mateix govern va imposar. Així, es confirma que van assistir en alguna de les dotze trobades celebrades durant el confinament que la Metropolitan Police investiga. Tot i això, des del govern asseguren que no saben a quin esdeveniment fa referència la multa.

Només saber-se la notícia, veus de tots els colors polítics han alçat la veu per demanar la dimissió del cap del govern britànic. El líder dels laboristes i cap de l'oposició, Keir Starmer, ha assegurat que no només Boris Johnson i Rishi Sunak han incomplert la llei, sinó que també "han mentit repetidament al públic britànic".

TUIT Keir Starmer

De fet, Johnson ha assegurat davant de la Cambra dels Comuns en diverses ocasions que no va trencar cap restricció i, fins i tot, va arribar a dir que es tractaven de trobades de feina. En la mateixa línia, Sunak va negar fins i tot haver assistit a cap d'aquestes trobades. "Tots dos han de dimitir", defensa Starmer, que en una altra ocasió ja havia assenyalat que "el codi ministerial diu que els ministres que enganyen a consciència a la Cambra haurien de dimitir". Diverses veus, però, asseguren que per la manera de fer de Boris Johnson, seria estrany que dimitís immediatament.

Quines van ser les festes de Johnson?

Una de les trobades més destacades va ser una festa al jardí de Downing Street el 20 de maig de 2020, en plena primera onada. L'aleshores secretari de Johnson, Martin Reynolds, va convidar a un centenar de persones a través d'un correu electrònic a portar les seves pròpies begudes i unir-se a la trobada. Boris i Carrie Johnson van estar presents, i davant l'augment de les crítiques, Johnson va sortir a defensar que creia que es tractava d'un esdeveniment laboral i que només hi va ser per pocs minuts. 

Un altre dels escàndols va ser el 16 d'abril del 2021, quan el Regne Unit estava en un segon confinament i el país es trobava en dol per la mort del duc Felip d'Edimburg, el marit de la reina Elisabet II. Segons va publicar The Daily Telegraph, una trentena de persones van participar en festes de comiat en els edificis de Downing Street. L'endemà d'aquesta festa, que es va allargar fins a la matinada, la reina d'Anglaterra va assistir al funeral del seu marit sola a causa de les mesures de distanciament social per la covid.