Un segon grup de 74 espanyols ha aconseguit sortir de la Franja de Gaza i ha posat rumb cap al Caire, després de finalitzar tots els tràmits pertinents per abandonar l'enclavament palestí a través del pas de Rafah. Estava previst que aquest dimarts sortissin 80 persones, segons el llistat de noms facilitat per l'autoritat fronterera. Tanmateix, al final han creuat només 74 persones sense que hagi transcendit el motiu pel qual sis persones s'han quedat a Gaza. 

Com ja hem dit, es tracta del segon grup que abandona la Franja: altres 40 persones van ser evacuades aquest dilluns, amb ciutadania espanyola o doble nacionalitat. Així, ja són 114 els hispanopalestins evacuats mitjançant la coordinació entre l'Autoritat General d'Encreuaments i Fronteres de Gaza (sota control de Hamàs), Egipte i l'ambaixada espanyola al Caire. En dos dies d'evacuació pràcticament ha sortit més de la meitat de la comunitat amb passaport espanyol de Gaza, estimada en unes 180 persones. La xifra podria ser de gairebé 200 persones, incloent-hi parelles i familiars. Després d'arribar a Egipte, seran evacuats a Espanya.

El retorn a Espanya

El primer grup de 40 espanyols que van sortir aquest dilluns de la Franja han arribat aquest dimarts al Caire cap a les 5.00 hores del matí (3.00 GMT), on esperen per marxar en avió cap a l'estat espanyol una vegada tothom arribi a la capital egípcia. La hispanopalestina Salsabeel Hamdan, de 28 anys, ha format part del primer grup amb el seu marit i el seu fill i ha afirmat a Efe que "la sortida ha sigut molt difícil". Tot i això, ara mira amb esperança poder tornar a Espanya i instal·lar-se a cals seus germans a València per "fer una nova vida".

La notícia del primer grup la va donar aquest dilluns el ministre d'Afers Exteriors en funcions, José Manuel Albares, que va celebrar les "bones notícies": "Per fi han començat a passar els primers ciutadans hispanopalestins". "Els puc confirmar que els primers hispanopalestins ja han creuat el primer punt de control palestí i estan fent els tràmits per creuar el punt de control egipci", va remarcar. Així mateix, va precisar que cal "bastant temps" per travessar cadascun dels dos controls del pas de Rafah i va destacar que diumenge les autoritats israelianes van confirmar a Espanya l'autorització per a la sortida. Cal tenir en compte que cal una doble autorització, també d'Egipte.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!