La indignació pel brutal assassinat d'un client negre a mans de dos guàrdies de seguretat d'un supermercat es van mantenir aquest dissabte al Brasil per segon dia consecutiu per part dels col·lectius antiracistes.

Després de les protestes de divendres a diverses ciutats, principalment a São Paulo i Porto Alegre, on va ocórrer dijous a la nit la mort del soldador Joao Alberto Silveira Freitas, de 40 anys, Recife, al nord-est, va ser aquest dissabte un dels epicentres de les mobilitzacions contra el racisme.

Activistes de col·lectius antiracistes i representants de diversos moviments socials es van congregar als afores del supermercat de la xarxa francesa Carrefour a l'exclusiu barri de Boa Viagem de Recife, capital de l'estat de Pernambuco.

La policia utilitza gasos lacrimògens

Els manifestants van pintar la façana del local i d'algunes patrulles de la Policia amb missatges al·lusius a la mort de Silveira Freitas, conegut com a Beto. Després, els manifestants també van intentar entrar a l'establiment, la qual cosa va conduir a la intervenció policial amb gasos lacrimògens i a la detenció d'una activista.

El regidor Vinicius Castello, de la ciutat d'Olinda i membre de la Comissió de Valors Racials de l'Ordre dels Advocats del Brasil (OAB) a Pernambuco, va indicar Efe que les mobilitzacions a tot el país són "per poder reivindicar que les nostres vides importen". "Estàvem aquí pacíficament i la Policia va arribar al final de la protesta. Van acabar detenint una activista, que és mare. Però estem junts, cada vegada més articulats", va apuntar Castello.

L'advocat i regidor, també activista del moviment LGTBI+ al Brasil, va reiterar que mentre es continuïn presentant aquest tipus d'"assassinats", la població continuarà "resistint dins d'una política genocida, dins d'un Estat genocida." "La majoria del poble és negre i els polítics negres hem d'arribar al poder per reivindicar aquest espai i que estiguin atents perquè no passi més això", va puntualitzar.

No és el primer assassinat racista

La mort del soldador va evocar altres associades al racisme, com la del nord-americà George Floyd en mans de dos policies blancs al maig i que va donar la volta al món.

Al Brasil, també es van recordar dos successos esdevinguts a Rio de Janeiro recentment: el de Joao Pedro, un adolescent de 14 anys assassinat en maig durant una intervenció de la policia, i el del músic Evaldo Santos, en un operatiu de l'Exèrcit el 2019.

L'assassinat de Silveira Freitas

Les autoritats de Porto Alegre van detenir els dos guàrdies de seguretat que van colpejar fins a la mort a Silveira Freitas, qui suposadament havia tingut una discussió amb una caixera per obrir una cervesa i va ser retirat fins a la porta del supermercat, on es va presentar la brutal agressió pel que sembla després d'ell intentar donar-los un cop de puny.

La cap policial Roberta Bertoldo, responsable de les investigacions, va declarar que l'agressió no va ser un acte de racisme i que els responsables hauran de respondre davant de la Justícia pel càrrec d'homicidi.

Un dels guàrdies implicat era policial militaritzat de la part administrativa, segons fonts policials, pel que, suposadament, no podria treballar per a empreses privades de seguretat.

Carrefour respon

En resposta a Efe, Carrefour Brasil va qualificar el 20 de novembre, dia la mort del client negre que va coincidir amb el Dia Nacional de la Consciència Negra, una data institucionalitzada per combatre el racisme, com "el més trist de la història" de la xarxa francesa al país.

"Paraules no expressaran la nostra angoixa amb la brutalitat", va ressaltar la xarxa, qui va reiterar el "suport" a la família de la víctima, sepultat aquest dissabte en un cementiri de Porto Alegre, i va anunciar que la recaptació d'aquest dissabte serà destinada a programes socials de combat al racisme.