Cada cop depenem més de la tecnologia, per tant, sabotejar les connexions a internet és una de les tàctiques més efectives del terrorisme del segle XXI. Diversos cables de fibra òptica, alguns submarins, han patit atacs en les darreres, dos a prop d'Escòcia i tres a França, informa elDiario.es. Els incidents gairebé simultanis no només han afectat les connexions en línia i telefòniques de milers d'usuaris en aquests països, sinó que també han repercutit en les xarxes d'altres continents. La premsa francesa ha informat que la nit del dilluns passat, es va tallar a Aix-en-Provence un cable de fibra subterrani que connecta el nord d'Europa fins a Marsella, a causa del qual es van patir interrupcions les connexions d'Europa, Àsia i Amèrica del Nord, i en les direccions Marsella-Lió, Marsella-Milà i Marsella-Barcelona, tot i que ràpidament es van buscar línies alternatives. El problema és que aquest no és el primer cop que sabotegen cables d'internet francesos aquest any, ni el primer cop que se sospita que es tracti d'un boicot rus, sobretot d'ençà de l'explosió del gasoducte Nordstream 2.

Qui boicoteja l'internet europeu?

Si bé la majoria d'interrupcions físiques a les línies de fibra òptica les causen animals o les àncores de vaixells, el context de la invasió d'Ucraïna fa que augmentin les sospites que el règim rus ho empra en la seva guerra híbrida. Amb tot, encara s'han d'esclarir les causes dels talls, tot i que els experts reconeixen que la seguretat d'aquestes línies, sobretot les submarines, no se solen tenir en compte dins l'estratègia de seguretat nacional dels països. Sigui com sigui, que un país boicotegi els cables de fibra òptica d'un altre és quelcom que preocupa els responsables militars.

Arriba el cable més llarg connecta l'Àfrica i Barcelona

Com a part del consorci 2Africa, Meta acaba d'anunciar l'arribada del cable submarí 2Africa a l'Estat. 2Africa s'ha associat amb AFR-IX telecom per dur a terme l'amarratge a la Barcelona Cable Landing Station ubicada a Sant Adrià de Besòs, a l'est de Barcelona. Amb 45.000 quilòmetres serà el cable submarí més llarg mai desplegat i "donarà servei a aquelles comunitats que depenen d'Internet a l'hora de prestar serveis, des de l'educació fins a la sanitat i els negocis, i tots experimentaran els beneficis econòmics i socials que es deriven d'aquesta connectivitat més gran", ha assenyalat la companyia. L'ex-vice president de la Generalitat i exconseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha anat a rebre'l.