Rússia pena amb vint anys de presó els militars desertors que deixin les files russes i es canviïn al bàndol ucraïnès. El parlament rus ha aprovat en la primera de tres lectures una sèrie d'esmenes al codi penal per castigar i perseguir més severament la col·laboració amb organitzacions estrangeres "en contra dels interessos nacionals" i canviar-se de bàndol a aquelles "accions on Rússia participi que impliqui l'ús d'armes". Segons recull ElPaís, amb aquesta modificació els combatents que es passin al costat ucraïnès podrien enfrontar-se fins a vint anys de presó. Segons explica un d'ells a Interfax, la responsabilitat penal per l'alta traïció existia en les lleis soviètiques, però "quan van redactar el Codi Penal de la Federació de Rússia, aquesta va desaparèixer".

El canvi de legislació rus també preveu entre dotze i vint anys de presó, i una multa de fins a mig milió de rubles, pels ciutadans russos que en "operacions militars" participin en elles "en contra dels interessos del país". A més del canvi de bàndol, serà perseguit amb entre dos i vuit anys de presó, i un milió de rubles, qualsevol col·laboració amb organitzacions estrangeres, no només serveis d'intel·ligència, que estiguin dirigides contra la Federació de Rússia. Una de les esmenes amplia la responsabilitat penal als ciutadans russos que facin costat a les organitzacions declarades indesitjables pel Kremlin no sols dins del país, sinó també fora de les seves fronteres.

La guerra pels aliments

Rússia continua saquejant Ucraïna. Ara, segons recull el portal Ukrinform a través del Telegram de Notícies de Melitopol, s'haurien endut 11 vagons de gra. "A l'ascensor de Melitopol van ser carregats prop d'11 vagons de gra i cereal, els quals van ser robats d'agricultors i empreses locals", es pot llegir al missatge. Tal com recull el mateix portal, aquest gra s'exporta a Crimea. En aquesta fàbrica hi ha prop de 30.000 tones de gra. L'exèrcit rus hauria donat als agricultors quatre dies per treure el gra i emportar-se'l. Cal posar de manifest, però, que exportar a territori ucraïnès està prohibit.

Les autoritats de la regió de Kherson, designades per Moscou, van començar "la venda de gra" a Rússia d'aquesta província controlada majoritàriament per tropes del Kremlin. "Estem venent el gra perquè esperem una nova collita. El 20 de juny començarà la plena campanya de recollida de cereals al territori de la regió de Kherson", va dir Kiril Stremoúsov, vicecap de l'Administració Civil i Militar de Kherson.  Segons Stremoúsov, citat per l'agència RIA Novosti, Kherson envia primer la seva producció a la península de Crimea, annexionada per Moscou el 2014.

Les vendes de gra, va destacar que tenen un objectiu clar: "augmentar el benestar econòmic" de la regió. Però Ucraïna no ho veu gens així. I acusa Rússia del robatori del gra emmagatzemat en graners de les ciutats que controla. Segons Kíiv, Moscou també utilitza els ports de Crimea i, concretament, la ciutat costanera de Sebastopol, per exportar il·legalment gra a tercers països. El Kremlin també ha nacionalitzat vaixells ucraïnesos, concretament 34. Així ho va notificar l'assessor de l'alcaldia d'aquesta urbs ocupada, Petro Andriuxenko. De moment, però, Moscou no perd el temps i ha tirat pel dret amb vaixells i exportacions. Al seu compte de Telegram, Andriushchenko, lleial al Govern de Kíiv va qualificar les intencions de Putin respecte a aquests vaixells de "segrest de facto"