Després de 91 dies de guerra, els efectes de la invasió russa a Ucraïna són més que visibles. La guerra d'Ucraïna, a més de generar un deute setmana a setmana, també pot provocar una crisi alimentària mundial. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ja ha demanat aixecar el bloqueig del port d'Odessa per evitar una crisi alimentària. Però de moment, no hi ha notícies al respecte (o sí). L'exèrcit rus ha posat en marxa un bloqueig naval que ha detingut el comerç marítim als ports ucraïnesos. Això preocupa i sobretot, als líders mundials perquè suposa un atac deliberat a la cadena mundial de subministrament d'aliments que pot generar escassetat i inestabilitat política a moltes parts del món.

Segons publica The Washington Post, aquesta idea s'extreu d'un document elaborat per la intel·ligència nord-americana al qual ha tingut accés. En aquest informe s'afirma que les conseqüències del bloqueig poden ser conseqüències greus si no es permet als cereals i altres productes agrícoles essencials fluir lliurement des d'Ucraïna. Després de la invasió d'Ucraïna, l'armada de Rússia controla ara de manera efectiva tot el trànsit naval al terç nord de la Mar Negre, cosa que el fa insegur per al transport comercial, segons aquest document del govern nord-americà.

El document analitza la densitat de l'activitat naval russa al llarg de diverses àrees de la costa sud d'Ucraïna i de la península de Crimea, que els russos van ocupar i annexar el 2014. El bloqueig que va seguir la invasió russa del 24 de febrer passat va detenir el trànsit marítim civil, atrapant les exportacions agrícoles ucraïneses i posant en perill el subministrament mundial d'aliments, va explicar al diari un funcionari nord-americà que va parlar sota condició d'anonimat. "L'impacte de les accions de Rússia no es pot subestimar, ja que les exportacions marítimes d'Ucraïna són vitals per a la seguretat alimentària mundial", segons aquestes fonts coneixedores del document que cita el mateix diari.

Ucraïna "proporciona al voltant del 10% de les exportacions mundials de blat, i la gran majoria d'aquestes exportacions, aproximadament el 95% el 2020, van partir a través dels ports de la Mar Negre". En els darrers dies, els líders mundials van advertir que el bloqueig de Rússia representa una de les amenaces més greus per a l'estabilitat mundial des que va començar la guerra, recorda el diari. Ucraïna és una gran cistella de subministrament d'aliments a escala global. El país és l'exportador més important, mundialment parlant, d'oli de gira-sol, el quart exportador de blat de moro i el cinquè exportador de blat.

Per això, líders de tot el món han mostrat la seva preocupació perquè aquest bloqueig generi escassetat, especialment als països més pobres, i amb ella inestabilitat política que generi nous conflictes a tot el món.

L'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell, va declarar recentment que hi ha 20 milions de tones de cereal bloquejades als ports ucraïnesos que controla Rússia. A aquest fet se li ha de sumar que, a causa de la guerra, el 30% de la superfície de blat d'hivern, de blat de moro i de gira-sol a Ucraïna es quedarà aquest any sense collir o sense sembrar durant la primavera.

Zelenski demana al món fer alguna cosa

Precisament en aquest context, el president ucraïnès ha instat a la comunitat internacional a prendre mesures immediates per posar fi al bloqueig rus dels ports del seu país per permetre enviaments de blat i evitar una crisi alimentària mundial. "Per primera vegada, en dècades, no hi ha un moviment habitual a la flota mercant, cap port habitual en funcionament a Odessa. Probablement, això no ha passat a Odessa des de la Segona Guerra Mundial".

"Sense les nostres exportacions agrícoles, desenes de països en diferents parts del món ja estan al límit de l'escassetat d'aliments. I amb el temps, la situació pot anar encara a pitjor... Això és una conseqüència directa de l'agressió russa, que només pot ser superada entre tots, per tots els europeus, per tot el món lliure. Es pot superar exercint pressió sobre Rússia, obligant Rússia a detenir aquesta vergonyosa guerra", deia.

 

Imatge principal: una parella passeja pel centre de Kíiv, a la plaça Maidan / Efe