Rússia vol consolidar la seva influència a Ucraïna i està emetent passaports a la població de les regions ocupades de Khèrson i de Zaporíjia. El president rus, Vladímir Putin, ha signat aquest dimecres un decret per facilitar als residents d'aquests territoris ucraïnesos l'obtenció de la ciutadania russa. El 2019, Putin ja havia donat instruccions a les regions ucraïneses de Donetsk i Lugansk, on hi ha població russòfona, que poguessin obtenir la ciutadania russa més fàcilment. Centenars de milers de persones es van apuntar a l'oferta.

El govern ucraïnès tem que Rússia pugui incorporar les regions de Lugansk, Donetsk i Khèrson a la ja conquerida Crimea, que es va annexionar el 2014. Putin ja havia reconegut les denominades repúbliques populars de Lugansk i Donetsk com a estats independents, però no tenen cap altre reconeixement internacional. I no està clar si volen mantenir-se independents o sol·licitar l'admissió a la Federació Russa, segons informa el diari Handelsblatt. Una de les raons que dona Rússia per a les invasions militars és que vol protegir els seus ciutadans a l'estranger. Per a la gent gran de les zones, per exemple, la ciutadania russa s'associa a pagaments de pensions més altes. El govern ucraïnès, en canvi, adverteix els seus ciutadans que no acceptin aquestes ofertes del Kremlin.

Després de 91 dies de guerra, els efectes de la invasió russa a Ucraïna són més que visibles. La guerra d'Ucraïna, a més de generar un deute setmana a setmana, també pot provocar una crisi alimentària mundial. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ja ha demanat aixecar el bloqueig del port d'Odessa per evitar una crisi alimentària. Però de moment, no hi ha notícies al respecte (o sí). L'exèrcit rus ha posat en marxa un bloqueig naval que ha detingut el comerç marítim als ports ucraïnesos. Això preocupa i sobretot, als líders mundials perquè suposa un atac deliberat a la cadena mundial de subministrament d'aliments que pot generar escassetat i inestabilitat política a moltes parts del món.

Segons publica The Washington Post, aquesta idea s'extreu d'un document elaborat per la intel·ligència nord-americana al qual ha tingut accés. En aquest informe s'afirma que les conseqüències del bloqueig poden ser conseqüències greus si no es permet als cereals i altres productes agrícoles essencials fluir lliurement des d'Ucraïna. Després de la invasió d'Ucraïna, l'armada de Rússia controla ara de manera efectiva tot el trànsit naval al terç nord de la Mar Negre, cosa que el fa insegur per al transport comercial, segons aquest document del govern nord-americà.