Rússia continua saquejant Ucraïna. Ara, segons recull el portal Ukrinform a través del Telegram de Notícies de Melitopol, s'haurien endut 11 vagons de gra. "A l'ascensor de Melitopol van ser carregats prop d'11 vagons de gra i cereal, els quals van ser robats d'agricultors i empreses locals", es pot llegir al missatge.

captura canal de telegram
Captura del canal de Telegram de Notícies de Melitopol

Tal com recull el mateix portal, aquest gra s'exporta a Crimea. En aquesta fàbrica hi ha prop de 30.000 tones de gra. L'exèrcit rus hauria donat als agricultors quatre dies per treure el gra i emportar-se'l. Cal posar de manifest, però, que exportar a territori ucraïnès està prohibit. 

Rússia també ha 'exportat' gra de Kherson

Les autoritats de la regió de Kherson, designades per Moscou, van començar "la venda de gra" a Rússia d'aquesta província controlada majoritàriament per tropes del Kremlin. "Estem venent el gra perquè esperem una nova collita. El 20 de juny començarà la plena campanya de recollida de cereals al territori de la regió de Kherson", va dir Kiril Stremoúsov, vicecap de l'Administració Civil i Militar de Kherson.  Segons Stremoúsov, citat per l'agència RIA Novosti, Kherson envia primer la seva producció a la península de Crimea, annexionada per Moscou el 2014.

Les vendes de gra, va destacar que tenen un objectiu clar: "augmentar el benestar econòmic" de la regió. Però Ucraïna no ho veu gens així. I acusa Rússia del robatori del gra emmagatzemat en graners de les ciutats que controla. Segons Kíiv, Moscou també utilitza els ports de Crimea i, concretament, la ciutat costanera de Sebastopol, per exportar il·legalment gra a tercers països. El Kremlin també ha nacionalitzat vaixells ucraïnesos, concretament 34. Així ho va notificar l'assessor de l'alcaldia d'aquesta urbs ocupada, Petro Andriuxenko. De moment, però, Moscou no perd el temps i ha tirat pel dret amb vaixells i exportacions. Al seu compte de Telegram, Andriushchenko, lleial al Govern de Kíiv va qualificar les intencions de Putin respecte a aquests vaixells de "segrest de facto".

El Kremlin no s'amaga i ven directament a Turquia i l'Orient Mitjà

Les autoritats prorusses de la regió de Zaporíjia, ocupada gairebé en un 80%, han admès que envien cereal ucraïnès a Turquia i Orient Mitjà. D'aquesta manera, fan cas zero a les denúncies de Kíiv, acusant-los de robatori i expropiació. "Enviem cereals a través de Rússia, els principals contractes es firmen amb Turquia, els primers trens viatgen des de Crimea amb destinació Orient Mitjà", hauria explicat el cap prorús de Zaporíjia al canal de televisió Rússia 1, Yevgueni Balitski.

 

Imatge principal: soldat rus sobre un tanc durant el setge a Mariúpol / Europa Press