L'estratègia de l'exèrcit rus de destruir la xarxa elèctrica ucraïnesa està perdent efectivitat i suposarà un problema més per a la seva logística militar. Això és el que recull aquest dijous l'informe diari del servei d'intel·ligència de la Defensa britànica. Segons els seus càlculs, el fet que Rússia empri tants míssils de creuer contra infraestructures clau per als civils ucraïnesos en la seva l'Operació Estratègica per a la Destrucció d'Objectius d'Importància Crítica (SODCIT en anglès), els acabarà passant factura. El "sofriment humanitari indiscriminat i generalitzat a Ucraïna" derivat d'aquests atacs, asseguren els britànics, deixarà els invasors sense armes ni estratègia.

"Estratègia frustrada"

Fa temps que Rússia, que encadena derrota rere derrota, lliura una guerra d'atrició i 'terra cremada' a Ucraïna mentre es retira cap a l'est. Segons el Regne Unit, "Rússia va preveure que el SODCIT utilitzaria míssils de llarg abast per atacar la infraestructura nacional crítica d'un estat enemic, en comptes de les seves forces militars, per desmoralitzar la població i, en última instància, obligar els líders de l'estat a capitular". Per desgràcia de Vladímir Putin, l'estratègia no els durarà gaire. I és que "és probable que la seva eficàcia com a estratègia s'hagi vist frustrada perquè Rússia ja ha gastat una gran proporció dels seus míssils contra objectius tàctics", adverteixen. A més, afegeixen que el fet que Rússia hagi apostat per aquesta estratègia després de tant de temps en guerra, farà que l'efecte psicològic i desmoralitzador sigui "probablement menor" que s'hi l'hagués llançat al principi de la invasió, "atès que Ucraïna s'ha mobilitzat amb èxit durant nou mesos".

Ucraïna té la xarxa elèctrica destrossada

El Kremlin ha tingut un objectiu clar aquestes últimes setmanes: destrossar la xarxa elèctrica d'Ucraïna. I està clar que els bombardejos han fet mal. Es calcula que el més probable és que els ucraïnesos visquin amb apagades, com a mínim, fins a finals de març. Així ho hauria comunicat un important proveïdor d'energia, quan el govern va començar les evacuacions gratuïtes per a les persones de Kherson cap a altres regions. La meitat de la infraestructura energètica d'Ucraïna ha estat malmesa per atacs russos, segons hauria destacat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, deixant a milions de persones sense electricitat, ni aigua, ni calefacció. Just quan arriba l'hivern i les temperatures baixen per sota del nivell de congelació.