Putin destitueix l'encarregat de la logística bèl·lica després de mesos arrossegant problemes als fronts d'Ucraïna. Així ho ha anunciat aquest dissabte el ministeri de Defensa rus en un comunicat, en el qual expliquen que el general Dmitri Bulgàkov, viceministre de Defensa i encarregat de coordinar les cadenes logístiques bèl·liques, ha "rebut un altre destí". Des de l'inici de la invasió russa, experts i analistes s'han mostrat molt escèptics amb les cadenes d'abastament als fronts d'Ucraïna, un element clau en les guerres, arribant a qüestionar que la invasió es pogués dur a terme amb una logística tan feble. Set mesos després, en plena contraofensiva ucraïnesa i mobilització militar russa, el general Bulgàkov ha estat substituït pel general coronel Mikhaïl Mizíntsev, fins ara cap del Centre de Control de Defensa Nacional de la Federació Russa i encarregat de "dirigir personalment" el terrible setge a la ciutat portuària de Mariúpol, segons Ucraïna, tasca que va fer que es guanyés el malnom 'carnisser de Mariúpol'.

Destitueixen l'encarregat de la logística en la invasió d'Ucraïna

En els últims set mesos, els serveis d'intel·ligència occidentals han destacat els problemes logístics i d'abastament que pateix l'Exèrcit rus, tant en material bèl·lic com en l'enviament de reforços al front i provisions per al personal, un factor absolutament essencial per a qualsevol operació militar, i que repercuteix en la moral de les tropes i el seu rendiment. Aquestes dificultats es van agreujar quan Ucraïna va començar a rebre armes de més abast dels seus aliats, cosa que li va permetre atacar amb precisió les línies de comunicació i transport, els posts de comandament i els arsenals d'armes, així com les vies d'abastament i de retirada de les tropes russes. De fet, això va ser clau al principi de la resistència ucraïnesa, ja que, en comptar amb molts menys mitjans que els invasors, l'exèrcit ucraïnès va haver de prioritzar els seus esforços amb tàctiques de guerrilla. Així va ser a la regió nord-oriental de Khàrkiv, en la contraofensiva que va acabar amb la retirada de les tropes russes, i que va evidenciar la capacitat d'Ucraïna de tallar les línies logístiques de Rússia.

Putin endureix les penes per a desertors i rendits

La mobilització militar parcial anunciada aquesta setmana pel president Vladímir Putin no ha estat ben rebuda en molts llocs de Rússia. Després de les protestes contra la mesura, el líder rus ha esmenat una llei que endureix les penes per la deserció, el saqueig i la rendició voluntària de militars durant la mobilització o la llei marcial, en temps de guerra o en les condicions d'un conflicte armat amb condemnes de fins a 15 anys de presó. També ha decretat una llei que estipula que els estrangers que serveixen en l'Exèrcit rus per almenys un any poden sol·licitar la ciutadania russa sense presentar un permís de residència. Segons l'Estat Major General d'Ucraïna, Rússia també "obliga" ciutadans als territoris ocupats a allistar-se.