En les últimes setmanes, l’exèrcit ucraïnès ha pres la iniciativa de la guerra. Des de finals d’agost, les tropes ucraïneses estan duent a terme una contraofensiva que els ha permès recuperar 3.800 quilòmetres quadrats de terreny i expulsar les files russes de la regió de Khàrkiv. En aquest context, i davant la possibilitat que el conflicte bèl·lic que es prolongui en el temps, segons apunta La Razón, el president rus Vladímir Putin ha decidit retirar els seus submarins de la base militar naval de Sebastopol (Crimea) per traslladar-los a Novorossisk (Rússia). 

Inicialment, les naus de l’exèrcit rus tenien com a objectiu conquerir la ciutat portuària d’Odessa, però no ho han aconseguit. Però no només això, sinó que, per acabar-ho de reblar, les tropes ucraïneses cada cop s’acosten més a la frontera de Crimea. Davant d’aquest escenari, el Kremlin ha decidit allunyar els seus submarins de la base de Sebastòpol per por que siguin abatuts amb míssils. 

Durant el començament de la invasió d'Ucraïna al mes de febrer, els observadors van detectar quatre submarins de l'Armada russa al Mar Negre que s'havien establert a la base naval de Sebastopol. En canvi, durant les últimes setmanes, aquests submergibles han estat vistos a la base militar de Novorossisk. Un emplaçament situat a l'altra banda de l'estret de Kerch i molt més allunyat d'Ucraïna. Amb aquest moviment, Moscou pretén protegir els seus submarins després que Ucraïna hagi intensificat els atacs a la base militar russa de Sebastòpol amb drons. 

Val a dir, però, que el Kremlin no necessita que els seus submarins siguin a la base de Sebastopol per poder atacar territori ucraïnès, ja que els seus míssils Kalibr tenen prou abast per ser disparats des de Novorossisk. I els submarins tenen la capacitat de navegar sense ser atacats pel nord del Mar Negre.

Amb tot, malgrat que les Forces Armades ucraïneses no disposen d’armes antisubmarines, l'exèrcit rus tem que el dia menys esperat Kíiv pugui rebre d’Occident aquest tipus d’armament. I és que, gràcies al subministrament d’armes de l’exterior, el potencial de l’exèrcit ucraïnès és cada cop més gran.

Exitosa contraofensiva ucraïnesa a Khàrkiv

L’exèrcit rus s’ha vist obligat a retirar els seus homes de Khàrkiv per reagrupar-los a Donetsk. Aquest avenç s'emmarca en la contraofensiva llançada per les forces ucraïneses el 29 d'agost passat a les regions de Kherson i Khàrkiv que els ha permès recuperar 30 localitats de la regió de Khàrkiv. De fet, les Forces Armades d'Ucraïna han informat aquest dissabte de la presa de la localitat de Kupiansk (Khàrkiv), fins ara controlada per les forces russes. També han comunicat que continuen avançant cap a la ciutat d'Izium.

La reconquesta de Kupiansk és una gran notícia per als interessos ucraïnesos, ja que es tracta d’una via de proveïment logístic russa des de territori rus fins a la ciutat d'Izium, segons expliquen analistes citats per la premsa ucraïnesa.