Resistència contra la mobilització militar de Vladímir Putin. A mesura que es materialitza l'ordre d'enviar més soldats russos als fronts d'Ucraïna, les tensions als carrers de Rússia i als punts de reclutament de l'Exèrcit es fan més evidents. Segons els darrers recomptes de les organitzacions prodrets civils del país, almenys 689 persones més haurien estat detingudes aquest dissabte per participar en protestes contra la guerra i la mobilització anunciada aquesta setmana, que se sumen a les 1.300 detencions de dimecres. Desenes de vídeos han aparegut a les xarxes en els quals es pot apreciar el descontentament generalitzat amb la nova mesura de Moscou per reforçar i rellevar les tropes russes a Ucraïna.

Almenys 689 detinguts més

En aquestes imatges, veiem forcejaments entre els civils i la policia a Moscou, molt a prop del Kremlin, i que resulten en la detenció de civils. Segons l'associació prodrets russa OVD-Info, almenys 689 persones han estat arrestades aquest dissabte en protestes a 30 localitats d'arreu del país. El nombre més gran de detencions s'ha produït a la capital russa, on fins ara la policia antidisturbis s'ha emportat a 345 persones, en el marc d'un ingent dispositiu policial que ha actuat preventivament i hi ha vianants que simplement passaven pel bulevard Chistíe Prudy, el lloc on havia estat convocada la manifestació. "Per què em porten? Vaig a l'estació de metro", ha dit una jove als policies que l'escortaven cap a un furgó policial, i l'única resposta que ha obtingut ha estat: "Caminant, que si no, serà pitjor!", informa Efe.

detingut moscou protesta mobilitzacio militar guerra russia efe
Les autoritats russes detenen un jove a Moscou / Efe

Les dones protesten vestides de dol

A Sant Petersburg, la segona ciutat del país, els detinguts ascendeixen, ara per ara, a 129, i la policia ha emprat porres i pistoles de descàrregues elèctriques, segons mitjans locals. La protesta, convocada pel moviment juvenil opositor Vesná (Primavera) ha estat organitzada sota lema "Assemblea de dones de negre". "Dones, n'hi ha prou d'aguantar! N'hi ha prou de callar! No volem que els nostres homes morin per jocs dels polítics. Sortiu de negre a les places!", resava la convocatòria. Segons l'associació esmentada, a les persones enxampades per la policia se'ls hi estan confiscant el passaport i el telèfon. La d'avui és la segona manifestació contra la mobilització ordenada per Putin. En l'anterior jornada de protesta van ser detingudes unes 1.400 persones arreu de la Federació russa.

protesta moscou russia guerra mobilitzacio efe
Dues noies vestides de negre, detingudes per la Guàrdia Nacional russa a Moscou / Efe

La baixa moral dels reclutes

Un altre fet que s'ha evidenciat amb els vídeos que circulen per les xarxes és la baixa moral dels soldats que han estat cridats arran de la mobilització. Entre ells figuren homes que superen els 50 i 60 anys, amb discapacitats, o que mai han servit a les forces armades, cosa que deixa clara el caos organitzatiu i les contradiccions sobre el procés de reclutament que es viu a Rússia. A banda de les imatges de busos emportant-se homes cap a l'exèrcit, veiem esbroncades alcoholitzades i baralles físiques davant els punts de reclutament, on els escollits qüestionen per què han d'anar a la guerra i la promesa que el president Putin ha trencat en ordenar la mobilització. El fet que el Kremlin hagi endurit les penes de presó de fins a 10 anys per als militars que es rendeixin davant l'exèrcit ucraïnès sembla confirmar aquestes sospites.