Rússia ha amenaçat amb míssils el Tribunal de la Haia. L'expresident rus i actual vicepresident del Consell de Seguretat rus, Dmitri Medvédev, no ha fet esperar la seva reacció. I ho ha fet de manera irada. El motiu ha estat l'ordre de detenció contra Vladímir Putin, que va dictar divendres la Cort penal Internacional (CPI), també coneguda com a Tribunal de la Haia. En un missatge de Telegram, carregat d'insults, ha menystingut el tribunal. 

"És completament imaginable l'ús precís d'un míssil hipersònic Ònix llançat per un vaixell rus des del mar del Nord contra la seu del Tribunal de la Haia", ha escrit en aquesta xarxa, "tots estem a mercè de Déu i dels míssils". Medvédev continua el seu escrit amb tota mena de crítiques i menyspreus a les organitzacions internacionals, de l'ONU a l'OTAN, i parla de "conseqüències monstruoses" per la decisió de la Cort Penal Internacional.

Vladímir Putin i Xi Jinping es reuneixen aquest dilluns

El president rus, Vladímir Putin, està cofoi de rebre el seu homòleg xinès, Xi Jinping. Els dos líders, que es creu que comparteixen una forta relació personal i es reuniran cara a cara aquest dilluns, després d'un dinar informal, segons hauria destacat el portaveu de Putin, Dmirti Peskov. L'escaleta i l'ordre del dia oficials destaquen que el mandatari xinès ha de trobar-se amb Putin i també firmar una sèrie d'acords comercials. Ara bé, s'espera que tots dos mantinguin una llarga conversa sobre la guerra d'Ucraïna. 

Diversos analistes han constatat que aquesta visita és clau per a Moscou. Des de l'inici de la guerra a Ucraïna, Rússia ha estat durament castigada per les sancions internacionals i, en conseqüència, aïllada. La Xina s'ha convertit, en aquest context, en un aliat clau per a Rússia. En aquest sentit, cal posar de manifest que la segona potència mundial estarà visitant el líder del Kremlin en plena guerra a Ucraïna. 

La importància d'aquest viatge rau també en els tempos. La trobada entre Putin i Xi es produeix tres dies després que el president rus fos objecte d'una ordre d'arrest de la cort penal internacional pel segrest de nens ucraïnesos. Aquest fet podria conduir a Rússia a fer passos endavant per convertir-se en un estat pària, és a dir, un estat aïllat del món. Putin, però, no és fàcil d'intimidar. Aquest cap de setmana va fer una visita sorpresa a la ciutat ocupada de Mariúpol en una aparent mostra de desafiament cap a la cort i Occident. 

La visita de Xi es produeix en un moment de creixent dependència russa de Pequín. I amb Xi tenint l'avantatge sobre Putin un any després de la guerra a Ucraïna, segons constaten la majoria d'analistes.

 

Imatge principal:  Dmitri Medvédev / Europa Press