El president rus, Vladímir Putin, ha fet una visita sorpresa a la ciutat ucraïnesa de Mariúpol, que es troba ocupada per l'exèrcit rus, en la que és la primera vegada que trepitja aquesta ciutat després de ser presa per les forces russes al maig de 2022. Durant la visita, ha recorregut en cotxe diferents barris de la ciutat, acompanyat pel viceprimer ministre Marat Jusnulin, qui li ha explicat els "treballs de reconstrucció" que s'estan duent a terme, segons expliquen les agències russes. “En particular, s'ha tractat la construcció de noves unitats d'habitatge, centres socials i educatius, infraestructures i institucions mèdiques”, ha afegit l'oficina de premsa del Kremlin.

Poc després, el president de Rússia s'ha reunit al sud de Rússia, amb el comandant de la guerra a Ucraïna. “El cap de l'Estat ha escoltat els comunicats del cap de l'Estat Major General de les Forces Armada de Rússia, Valeri Guerásimov, i d'altres caps militars”, han afegit en una nota de premsa. La visita de Putin a Mariúpol ha estat rebuda amb indignació pel govern ucraïnès. Des de l'executiu de Zelenski han condemnat la visita i creuen que "és una provocació que demostra una vegada més la falta de respecte per la sobirania d'Ucraïna". Els líders occidentals també han expressat la seva preocupació per la visita de Putin.

La visita sorpresa a Crimea

Putin va visitar aquest dissabte per sorpresa a la península de Crimea, el dia en què se celebra el novè aniversari de la seva annexió per part de Moscou, i l'endemà de la seva ordre de detenció per part de la Cort Penal Internacional. Crimea va passar sota control rus durant una ofensiva militar en 2014 i va acabar oficialment incorporada a Moscou en un plebiscit mai reconegut ni per Kíiv ni pels seus socis internacionals.

La televisió estatal russa, Rossía 1, ha estat la que ha difós a través del seu canal de Telegram les imatges de Putin acompanyat del governador de Sebastòpol, Mikhail Razvozhayev, i el metropolità Tikhon, president del Consell Patriarcal de Cultura, visitant una escola d'art i el centre infantil Quersoneso, als afores del port de Sebastòpol, la principal base de la Flota russa del mar Negre. Ambdós centres formen part de la primera etapa del parc històric-arqueològic Quersoneso Táurico. ​"És una idea del metropolità de Pskov i Porjovsk, Tijon, que va recolzar el president i que es plasma a un ritme increïble gràcies als constructors militars", ha escrit a Telegram el governador de Sebastòpol.

Ordre de detenció contra Putin 

La Cort Penal Internacional (CPI) va emetre aquest divendres una ordre d'arrest contra el president rus, Vladímir Putin, com a “presumpte responsable” de la deportació il·legal de nens ucraïnesos i el seu trasllat de zones ocupades a Ucraïna a Rússia, el que suposa un crim de guerra segons el tractat d'aquest tribunal, l'Estatut de Roma. Els delictes dels quals se l'acusa van ocórrer almenys des del 24 de febrer de 2022 en el "territori ocupat d'Ucraïna", va assenyalar la CPI, que considera que hi ha “motius raonables” per a creure que Putin té “responsabilitat penal individual” pel crim de guerra que suposa la deportació de menors.