El portaveu del Ministeri de Defensa rus, Ígor Konaixénkov, ha confirmat el bombardeig perpetrat per les forces lleials a Bashar al-Assad a Khan Shaykhun aquest dimarts. Així i tot, ha negat l’ús d’armes químiques en l’atac, al·legant que les bombes van caure sobre una fàbrica on suposadament els rebels fabricarien armes químiques per lliurar a les milícies de l’Iraq. 

"Segons els sistemes de monitoratge aeroespacial de Rússia, aquest dimarts, entre les 11.30 i les 12.30 hores (hora local), l'aviació siriana va dur a terme un bombardeig als voltants de Khan Shaykhun contra un magatzem de munició dels terroristes", ha dit el portaveu. Segons ha explicat l’agència russa Itar Tass, "aquestes instal·lacions contenien fàbriques per produir projectils carregats amb agents tòxics”.

Konaixénkov ha manifestat a més que aquests projectils serien similars als fets servir per grups rebels a la localitat d'Alep.

El terrible atac químic a la província d'Idlib (Síria), que ha provocat la mort d'un mínim de 100 persones

Al mateix temps, ha afirmat que Rússia ha lliurat la informació sobre l'incident a l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPCW), titllant de "falsa" la informació sobre un atac químic per part de l'Exèrcit sirià.

D’aquesta manera, els exèrcits enfrontats al territori s’acusen mútuament de tinença d’armes químiques sobre el terreny. Konaixénkov apunta que “els vídeos compartits en les xarxes socials mostren que els afectats a Khan Shaykhun mostren els mateixos símptomes d'enverinament que les víctimes de l'atac de la passada tardor a Alep".

Segons el balanç proporcionat per la Unió d'Organitzacions d'Assistència Mèdica i de Socors (UOSSM), almenys cent persones han mort i unes 400 han estat ateses amb símptomes d'asfíxia després del suposat atac químic.

El Ministeri d'Exteriors sirià ha negat la implicació del Govern en el presumpte atac químic d'aquest dimarts, i ha afirmat que es tracta d'acusacions inventades" per entorpir la "lluita contra el terrorisme" que es lliura al país.

Així mateix, ha vinculat les acusacions amb la reunió que tindrà lloc aquest dijous a Brussel·les per parlar precisament del futur de Síria i de les necessitats humanitàries. Segons Damasc, l'objectiu seria "llançar un atac contra el país i justificar les resolucions hostils que s'adoptaran en aquesta trobada".