El govern rus ha anunciat aquest dimecres que restringia l’ús de Twitter perquè no ha retirat de la plataforma “continguts il·legals”. Ara bé, si segueix persistint en el fet de no eliminar-los, farà un pas més enllà i en bloquejarà el seu ús en el país

“Si el servei en línia de Twitter continua ignorant els requisits de la llei, les mesures d’influència continuaran d’acord amb la normativa de resposta (fins al bloqueig)”, ha indicat el Servei Federal de Supervisió en l’àmbit de les comunicacions, les tecnologies de la informació i els mitjans de la comunicació en un comunicat difós en la xarxa social russa VK.

Quins són aquests continguts il·legals? 

Segons aquest organisme, que controla el que es publica a l'esfera digital, ha enviat des del 2017 més de 28.000 comunicacions a Twitter perquè retiri de la plataforma continguts il·legals que han pujat els seus usuaris entre els quals s’inclouen pornografia infantil, missatges que inciten els menors al suïcidi i informació sobre drogues.

No obstant això, la plataforma de l’ocellet, junt amb les d’altres xarxes socials nord-americanes, és una de les més utilitzades en els darrers dies pels simpatitzants de l’opositor al Kremlin, Aleksei Navalni, i, per això, està en el punt de mira de Moscou. A més, a través d'elles també s'han convocat i fet difusió de manifestacions a favor de Navalni, que compleix en un centre penitenciari una condemna de tres anys i mig de presó

Precisament, en aquest context, les autoritats russes van anunciar ahir que havien presentat una querella contra cinc plataformes, entre elles Twitter, per no esborrar publicacions que inciten els nens a participar en les “manifestacions il·legals” favorables a Navalny. Per aquest cas, aquesta xarxa social, junt amb Google i Facebook, hauran d’acudir a la justícia el 2 d’abril i poden enfrontar-se a una multa conjunta de fins a 54.000 dòlars. Per aquest la difusió d’aquest  tipus de contingut, també tindran una cita amb els tribunals Telegram i TikTok.

protesta oposicio russa cartell navalni efeUna protesta en favor de l'opositor rus Navalni / EFE

Primera mesura contra Twitter

Segons el Servei Federal de Supervisió en l’àmbit de les comunicacions, les tecnologies de la informació i els mitjans de la comunicació a Twitter encara hi ha unos 3.000 continguts il·legals, per la qual cosa a partir d’aquest dimecres s’han aplicat mesures per restringir l’ús de la xarxa en el país.

En concret, s’ha alentit la seva velocitat. “La desacceleració s’implementarà al 100% dels dispositius mòbils i al 50% dels dispositius estacionaris”, es precisa en el comunicat d’aquesta institució.  En el cas que persisteixin aquests continguts il·legals, indica, és quan es procedirà al bloqueig total de la plataforma al país. 

En aquest context, ha defensat que aquestes mesures s’han implementat “per protegir els ciutadans russos i obligar el servei d'Internet a complir la legislació sobre el territori de la Federació Russa”.

Imatge principal: Un mòbil, que entre altres aplicacions, té la de la xarxa social Twitter / Unsplash