Nou revés judicial contra Javier Milei. La Cambra Nacional d'Apel·lacions del Treball de l'Argentina ha declarat aquest dimarts invàlida la polèmica reforma laboral que el president argentí va incloure en un decret de necessitat i urgència (DNU). Així, el tribunal considera que els articles referits a qüestions laborals dins del decret tenen “invalidesa constitucional”. La mesura va ser signada per Milei el 20 de desembre de 2023, només deu dies després d'arribar a la Casa Rosada. Aquest és un cop dur per al mandatari argentí, pocs dies abans que es porti al Congrés la seva 'llei òmnibus', el projecte estrella de l'executiu i que ha quedat reduïda a poc més de 300 articles dels 664 inicials després de les converses amb els grups polítics en cerca de suports.

En la decisió, al qual ha tingut accés EFE, el tribunal considera que aquests articles són contraris al que es disposa per la Constitució nacional de l'Argentina pel que fa als límits de l'executiu a l'hora d'emetre decrets. No obstant això, el tribunal ha assenyalat que aquests articles en matèria laboral inclosos dins del decret tindran validesa formal si el Parlament argentí els ratifica dins del període de sessions extraordinàries en curs. En cas contrari, “la seva vigència cessarà de ple dret”.

La reforma retallava de manera visible els drets dels treballadors, en un país amb un moviment sindical molt potent i un historial d'importants victòries en aquest camp. Respecte a l'àmbit laboral, el decret inclou canvis en els judicis laborals, l'extensió dels períodes de prova en les empreses i la reducció de les llicències per embaràs, entre altres mesures. A més, també recull una reducció de les aportacions i contribucions per a la jubilació, de les indemnitzacions i de les multes per registre deficient dels treballadors.

L'ofensiva de CGT: als tribunals i als carrers

Aquesta decisió judicial respon a un recurs d'empara en contra de la reforma presentat per la Confederació General del Treball (CGT), el principal sindicat obrer del país, la qual va fer una vaga general el passat 24 de gener i els dirigents del qual militen majoritàriament en el peronisme opositor.

Precisament va ser la CGT l'organització que va posar en marxa la primera vaga general contra Milei, només un mes i mig de la seva arribada al govern argentí. Milers d'argentins van manifestar-se a Buenos Aires amb l'objectiu d'expressar la condemna contra les polítiques del nou president. I això que des de l'executiu només s'havien dedicat a criticar la mobilització, titllant-la d'"antidemocràtica i antirepublicana".