Milers d'argentins s'han manifestat a Buenos Aires en la primera vaga general contra Javier Milei, només un mes i mig de la seva arribada al govern argentí. És així com ha començat l'aturada d'aquest dimecres convocada per la Confederació General del Treball (CGT), amb l'objectiu d'expressar la condemna contra les polítiques del nou president. I això que des de l'executiu només s'han dedicat a criticar la mobilització, titllant-la d'"antidemocràtica i antirepublicana".

El secretari general de la CGT, Héctor Daer, ha assegurat que els sindicats i les organitzacions socials continuaran lluitant a l'Argentina fins que caiguin les iniciatives reformistes de Milei. "Seguirem la lluita fins que caigui el DNU (decret de necessitat i urgència) i rebutgin la llei òmnibus", ha dit Daer en el seu discurs a la plaça del Congrés (Buenos Aires). El sindicalista ha fet referència al projecte del nou president per desregular l'economia, reduir la ingerència estatal i aconseguir l'equilibri fiscal perquè, segons ha defensat, "la justícia no s'entrega". I ha advertit: "No farem ni un pas enrere".

Manifestacio Buenos Aires, vaga general Argentina / Efe
Moment de tensió entre els manifestants i les forces de seguretat a Buenos Aires / Efe

La ministra desafia els manifestants

"La pàtria no es ven", ha afirmat Daer davant de milers de persones, abans de dirigir-se als diputats i recordar-los que tenen a les seves mans el projecte de llei òmnibus: "Els venim a sostenir perquè sostinguin el poble". "Cap diputat es pot fer el distret de què estem discutint", ha expressat. També ha advertit que el govern de Milei busca "destruir" els drets individuals dels treballadors, els drets col·lectius, els sindicats i vol treure la possibilitat d'acció gremial i sindical en un moment de "gran desigualtat" perquè "volen més privilegis els que més tenen i més guanyen". "Vol vendre totes les empreses de l'Estat", criminalitzar la protesta per "fotre a tothom pres", va "contra la cultura" i la ciència, i "privatitzar l'esport", ha conclòs. 

Els manifestants han denunciat que les forces de seguretat han bloquejat el pas a través del pont Pueyrredón, on s'ha desplegat un fort dispositiu de seguretat. La ministra de Seguretat, Patricia Bullrich, ha desafiat els assistents a la protesta i ha insistit que "no els deixaran passar". També ha recordat que s'està aplicant el "protocol antipiquets" per garantir la lliure circulació dels qui sí que volen treballar. Finalment, ha afirmat que Milei "està tranquil" i ha mostrat confiança en el fet que "la majoria d'argentins està avui treballant". "M'arriben imatges de tot el país obert i treballant. He anat a una estació de servei i m'he trobat tothom treballant. I després a una fàbrica d'àcids amoníacs i tothom treballant. És important mostrar aquest país. El país que treballa i no vol seguir amb les extorsions", ha dit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!