L'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'ha compromès a investigar les denúncies de més de 50 dones a treballadors humanitaris per abusos i explotació sexual durant el brot d'ebola a la República Democràtica del Congo. Segons haurien descrit, les dones haurien estat assaltades en diferents hospitals i els treballadors de diferents ONG mundials les haurien obligat a tenir relacions sexuals, dues es van quedar embarassades. Les acusacions van des de l'any 2018 fins al mes de març d'aquest any, segons detalla la cadena britànica BBC.

De fet, segons el diari britànic The Telegraph, poques organitzacions no s'han vist afectades per aquest assumpte. Les dones que han denunciat els abusos haurien assenyalat organitzacions com l'OMS, Unicef, Oxfam, Metges Sense Fronteres (MSF), World Vision, Alima i l'agència de migració de l'ONU, l'OIM.

Les acusacions es produeixen dos anys després que les organitzacions es comprometessin a fer net quan va sortir a la llum que Oxfam havia encobert una investigació sobre la contractació de prostitutes, algunes suposadament menors d'edat, per part del personal que treballava a Haití després del terratrèmol del 2010. Save the Children i Plan International també es van veure esquitxades en aquest escàndol i van denunciar casos d'abús sexual per part de membres del personal. 

"Greus conseqüències"

Després que l'agència de notícies New Humanitarian i la Fundació Thomson Reuters hagin dut a terme una investigació al respecte de gairebé un any, l'OMS ha manifestat que les acusacions "serien investigades". A través d'un comunicat que també recull la cadena britànica, l'organització hauria expressat que "qualsevol persona identificada com a involucrada haurà de passar comptes i s'enfrontarà a greus conseqüències, incloent l'acomiadament immediat". "La traïció de les persones en les comunitats on servim és reprovable". 

Segons diversos mitjans, unes 2.000 persones van morir en el brot d'ebola del Congo, i va ser la mateixa OMS qui va liderar els esforços mundials per frenar la propagació del brot que es va declarar 'acabat' aquest mateix mes de juny. L'ONU i diferents ONG han promès tolerància zero amb l'abús sexual després que hagin sorgit acusacions similars en altres països. 

Relacions sexuals a canvi de feina

Aquesta última investigació, segons recull el The Telegraph, revela que una dona de 32 anys i supervivent de l'ebola va explicar que un home la va trucar per telèfon i la va convidar a una sessió d'assessorament en un hotel. A priori, un fet que podria considerar-se 'normal' o que no cridaria especialment l'atenció degut que es van demanar milers de números de telèfon per fer un seguiment dels pacients un cop donats d'alta. 

Al vestíbul va acceptar un refresc i hores després es va despertar sola i despullada en una habitació. Ella creu que va ser violada, exposa el diari britànic. "Vaig perdre el meu marit per l'ebola" i, segons detalla, havia preferit mantenir-se en silenci perquè ja s'havia sentit prou rebutjada "per la gent que tenia por de contagiar-se". "No vaig rebre ajuda, vaig rebre més trauma".  

Altres dones, explica el diari, van ser obligades a tenir relacions sexuals a canvi de feina en les mateixes organitzacions.