Les relacions entre Corea del Nord i Rússia han assolit nous nivells. El canceller rus, Serguei Lavrov, ha dit aquest dijous en l'arrencada de la reunió amb la seva homòloga nord-coreana, Choe Sun-hui, que les relacions entre Moscou i Pyongyang han assolit un "nou nivell estratègic" en un moment en què aquest acostament aixeca suspicàcies a Occident i els seus aliats. "Després de la històrica cimera entre el president (Vladímir) Putin i el president de la Comissió d'Afers Estatals Kim Jong-un al Cosmòdrom Oriental el 13 de setembre, podem dir amb confiança que aquestes relacions han assolit qualitativament un nou nivell estratègic", ha dit Lavrov a Pyongyang en declaracions que cita l'agència russa Tass.

Lavrov ha subratllat que els dos països celebren 75 anys de relacions, ja que l'extinta Unió Soviètica, "que va exercir un paper clau en l'alliberament de Corea del domini colonial japonès", es va convertir el 12 d'octubre de 1948 al primer país a reconèixer l'existència de Corea del Nord, que s'havia proclamat Estat independent un mes abans.

Quin és el motiu de la visita de Lavrov?

L'agència de notícies nord-coreana KCNA ha informat d'una calorosa benvinguda a Lavrov a la capital nord-coreana. La visita de la delegació russa ha estat per consolidar el que van acordar el setembre els líders dels dos països, entre sospites que el règim ha acceptat subministrar armes a Moscou. Lavrov ha estat rebut per una guàrdia d'honor i desenes de ciutadans nord-coreans agitant les banderes de tots dos països sota la pluja que va caure dimecres a la nit a l'aeroport de Sunan, a Pyongyang.

Les autoritats nord-coreanes han ofert posteriorment una recepció per a Lavrov, a la qual han assistit el vicetitular d'Exteriors, Andrei Ludenko, i l'ambaixador rus a Corea del Nord, Alexander Matsegora, a més de la cancellera i el vicecanceller del país asiàtic, Choe Son -hui i Im Chon-il.

Choe, amb qui Lavrov té previst reunir-se també al llarg d'aquest dijous, ha pronunciat un discurs de benvinguda en què va expressar les seves expectatives que les relacions bilaterals "s'expandeixin a un nivell encara més gran sobre la base de l'acord històric assolit pels seus màxims líders" el mes passat.

A continuació, Lavrov ha destacat que Corea del Nord "és un Estat genuïnament sobirà i independent que defensa fermament la seva sobirania i seguretat, romanent impertorbable davant qualsevol pressió dels EUA i Occident" i va afegir que "Rússia dona suport total" a les polítiques del líder Kim Jong-un i el seu règim.

Ha afirmat també que la visita "servirà com a ocasió significativa per portar resultats substancials a la implementació del que s'ha acordat a la cimera entre Rússia i la República Popular Democràtica de Corea", nom oficial del país asiàtic.

Rússia agraeix el suport de Pyongyang 

Lavrov ha expressat també l'agraïment al "suport inequívoc" de Pyongyang "a les accions de Rússia en relació amb l'operació militar especial a Ucraïna", segons el text del discurs publicat. Malgrat tot, els detalls de les converses entre Putin i Kim al Cosmòdrom no s'han fet públiques. Mitjans nord-americans van assegurar llavors que Kim hauria acordat donar suport a la guerra de Moscou a Ucraïna amb milions de míssils antitancs i munició per a artilleria, a canvi d'ajuda alimentària, tecnologia satèl·lit o de submarins de propulsió nuclear, supòsits que han estat condemnats per Washington i Seül, que han subratllat que vulnerarien sancions internacionals.