El rei Mohamed VI del Marroc ha visitat aquest dimarts el Centre Hospitalari Universitari Mohamed VI de Marràqueix on atenen part dels ferits pel terratrèmol que va afectar divendres passat diverses localitats del país i que ha causat fins ara la mort de més de 2.900 persones i ha deixat més de 5.500 ferits. El monarca ha arribat al centre hospitalari en cotxe, cap a les 16.30, hora local, acompanyat d'una llarga comitiva de vehicles oficials i de seguretat. S'ha estat a l'hospital uns 45 minuts i se n'ha anat també en cotxe.

Es tracta de la segona aparició de Mohamed VI d'ençà del sisme, després de la reunió de treball que va presidir dissabte passat amb responsables civils i militars, en la qual va ordenar desplegar un programa d'emergència per atendre les víctimes i rehabilitar els edificis malmesos i va decretar tres dies de dol oficial. Després del terratrèmol, que va sacsejar el Marroc la nit del divendres passat amb una magnitud de 6,8 a l'escala de Richter (el pitjor de la història del país en un segle), Mohamed VI també va ordenar el desplegament urgent de l'exèrcit amb importants mitjans humans i logístics aeris i terrestres i l'establiment d'un hospital militar.

Crítiques al rei del Marroc després del terratrèmol: on és Mohamed VI?

Després del sisme que va sacsejar el Marroc, concretament la regió de l'Alt Atles (epicentre) i Marràqueix —i que ja ha causat  2.901 víctimes mortals, segons l'últim balanç oficial, i un total de 5.530 ferits— el rei no ha fet gairebé cap aparició pública fins avui. Mohamed VI va tardar gairebé 24 hores a tornar al país, concretament a Rabat, procedent de París. En tot aquest temps, després del terratrèmol, la casa reial marroquina no va emetre cap comunicat. De fet, encara no s'ha adreçat al poble ni ha visitat la zona afectada. No és un fet del tot excepcional, perquè sembla que passa més temps al seu palau de 80 milions d'euros a París que no pas al Marroc. L'any 2004, el Marroc va patir un altre terratrèmol a la localitat rifenya d'Al-Hoceima, que va causar centenars de morts. Llavors, el monarca, que vivia els primers anys del seu regnat, es va desplaçar a la zona i s'hi va estar diversos dies per fer costat als damnificats. Tot i això, segons recorda aquest dimarts El Español, Mohamed VI va trigar sis dies a anar a les zones afectades.

"En el moment del terratrèmol, el rei era a França. Després d'això, va anar a Rabat per mantenir una reunió amb alguns funcionaris del govern i de seguretat", explica Oussama Haddir a ElNacional.cat. "Personalment, ahir al matí vaig ser al barri de Mellah i vaig observar la presència d'Abdellatif Hamouchi, que és el cap de la Direcció General de Vigilància Territorial Nacional, i també és el director general de la Seguretat Nacional". Destaca que Hamouchi va ser present a la reunió. "No sé on és el rei, potser a la capital. No crec que visiti les zones afectades, perquè el seu estat de salut no li ho permet. Ara la missió del rei és donar instruccions als funcionaris perquè intervinguin a les zones afectades".