Segueix el recompte de morts al Marroc després del terratrèmol de 6,8 de magnitud a l'escala Richter que el divendres a la nit va colpejar el país. Aquest dilluns al matí s'ha confirmat una nova xifra de morts i ferits. Concretament, 2.497 persones han perdut la vida per la catàstrofe i 2.476 han quedat ferides, unes xifres que seguiran augmentant a mesures que avancin les labors de rescat i recuperació de cossos de sota les runes dels edificis esfondrats. L'epicentre del terratrèmol està situat a la serralada de l'Atles i a uns 60 quilòmetres de Marràqueix. La ciutat, epicentre del turisme al país, ha patit greus conseqüències a causa del sisme, amb edificis destruïts i dues nits de caos i preocupació entre els habitants i els turistes.

La part del país més afectada ha estat la regió d'Al Hauz, epicentre del sisme i situada a la serralada de l'Atles. Els poblats de la zona, on els edificis en la seva majoria estan construïts amb canyes, fang i fusta, han quedat esfondrats. A Marràqueix, els carrers i les places s'han convertit en campaments, amb persones que no volen tornar a les seves cases pel temor constant de nous sismes i rèpliques que podrien causar encara més danys a edificis ja malmesos. A hores d'ara, els equips de recerca i rescat centren els seus esforços als poblats propers a l'epicentre, on es creu que encara hi ha centenars de persones atrapades sota les runes dels edificis que fins fa poc més d'un dia habitaven amb les seves famílies. D'aquestes construccions, en molts casos, ja no en queda res. 

Mapa del terratremol al Marroc / Foto: ElNacional.cat
Mapa del terratrèmol al Marroc / Foto: ElNacional.cat

L'epicentre del sisme es va localitzar al poble d'Iguil, 63 quilòmetres al sud-oest de la turística Marràqueix, a la província d'Al Hauz. Els treballadors dels serveis d'emergències s'enfronten ara al repte d'arribar a les zones més afectades a les muntanyes de l'Atles, una serralada rocosa on hi ha localitats de difícil accés i on moltes cases han quedat reduïdes a runa i on els serveis d'emergència han trigat més d'un dia a arribar. Segons l'OMS, hi ha més de 300.000 persones afectades. "Les pròximes 24 a 48 hores seran crítiques per poder salvar vides", ha dit Caroline Holt, directora global d'operacions de la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja.

El testimoni d'una excursionista que ha viscut el sisme a l'Atles: "Vam sentir la tremolor, feia molta por"

"Soc l’Emma, tinc 21 anys, soc dels Estats Units. Jo i els meus amics estàvem fent senderisme en un poble petit que es diu Tizi Oussem, enmig de les muntanyes", així comença el testimoni d'aquesta jove que ha viscut el terratrèmol del Marroc mentre feia una excursió per la serralada de l'Atles. Un testimoni recollit per l'enviat especial d'ElNacional.cat a Marràqueix, Germán Aranda. "Vam sentir el terratrèmol de nit, vam sentir la tremolor, feia molta por. Però el matí va ser pitjor, perquè vam veure els danys ocasionats. La mesquita s’havia inclinat, els edificis estaven destruïts, la gent estava patint...", explica l'Emma.

 

El rei del Marroc, desaparegut durant 18 hores

Quan succeeixen desastres naturals de la magnitud del terratrèmol del Marroc, que ja ha deixat gairebé 2.500 morts, els ciutadans esperen, i necessiten, una ràpida reacció de les autoritats. Una reacció que va més enllà de l'enviament d'equips de rescat, suport i infraestructures per gestionar el caos que es genera després del desastre. Esperen també una reacció institucional, una mostra de suport i una mà estesa que els acompanyi. El màxim mandatari del Marroc, el rei Mohammed VI, va emetre el seu primer missatge gairebé un dia després del sisme i des de París. Concretament, va emetre un comunicat oficial decretant tres dies de dol. Va anunciar també ajudes econòmiques als poblats afectats i que a partir d’ara tot es construirà a prova de terratrèmols, així com es repararan les cases malmeses.