Per primera vegada un país abandonarà la Unió Europea. Aquest dimecres el Regne Unit formalitzarà la seva sortida del bloc comunitari, nou mesos després del referèndum del Brèxit, aplicant l'article 50 del Tractat de Lisboa (2009). Després de més de quatre dècades com a membre de la UE, els britànics comencen aquest dimecres la seva separació del bloc comunitari, en un escenari sense precedents. 

Un cop activat l'article 50, es començaran a establir els termes del divorci, per totes dues parts. La primera ministra britànica, Theresa May, ja ha posat sobre la taula que no vol haver d'acceptar les normes comunitàries pel que fa a la immigració, i que està disposada a renunciar al mercat únic europeu per aconseguir. Tot i això, espera un bon acord amb els 27 països membres. Per part de Brussel·les, no s'ha revelat quines seran les condicions d'aquesta negociació, perquè han emplaçat a esperar que el Regne Unit formalitzi la sortida, però no volen mostrar-se dèbils per no atiar l'efecte contagi a altres països.

Com està previst fer-ho? Aquest dimecres l'ambaixador britànic a la Unió Europea, Tim Barrow, farà entrega personalment al president del Consell Europeu, Donald Tusk, de la carta en què l'Executiu de Londres notificarà que invoca l'article 50 del Tractat de Lisboa. A partir d'aquí, comença el compte enrere per consumar la desconnexió, que s'ha de fer efectiva, segons els plans previstos, el 29 de març del 2019. Les negociacions es podrien allargar passats aquests dos anys, però haurien d'acceptar-ho els 28 països de la Unió.

Paral·lelament, May acudirà al Parlament per informar a la Cambra dels Comuns que ja s'ha activat l'article 50. Per la seva banda, Tusk farà una breu declaració de justificant de recepció i, dijous, el president del consell farà circular entre els 27 un esborrany sobre quines seran les directrius de negociació amb Londres. Aquestes directrius han de ser adoptades formalment en la cimera especial organitzada per al proper 29 d'abril a Brussel·les.

Escòcia, a l'ull de l'huracà

May afronta ara un difícil escenari, ja que necessita buscar un bon acord en un període de dos anys, no només pel futur econòmic del país, també per satisfer les aspiracions de tots els sectors i calmar el debat nacionalista a Escòcia. L'activació de l'article 50 del Tractat de Lisboa arriba just el dia després que el Parlament d'Escòcia hagi aprovat demanar formalment un nou referèndum d'independència al govern de Londres. 

Els independentistes de l'SNP demanen un nou referèndum perquè creuen que les condicions han canviat respecte al referèndum d'independència del 2014, quan el 'no' es va imposar, perquè un 62% dels escocesos van votar a favor de quedar-se a la Unió Europea. La primera ministra, però, ha assegurat en diverses ocasions que ara no és el moment de fer el referèndum, i que cal estar "units" per afrontar el repte del Brèxit. 

Sturgeon rebutja frontalment un 'Brèxit dur', perquè creu que seria perjudicial per a la seva economia, però a hores d'ara res fa pensar que hi pugui haver un pacte molt favorable per al Regne Unit, ja que la UE tem un efecte contagi a altres països.

Amb aquestes perspectives, Sturgeon va alertar aquest dimarts que els escocesos "no poden anar a la deriva, creuant els dits esperant el millor" mentre temen el 'Brèxit dur' "que el govern conservador del Westminster sembla decidit a aplicar". "El futur d'Escòcia no pot ser imposat, sinó que l'han de decidir els escocesos", i per això, demanarà un referèndum entre finals del 2018 i principis del 2019, quan encara no s'hagi produït la sortida formal de la Unió Europea, però se sàpiguen les condicions de la nova relació amb Brussel·les.