Quan falta un dia per a l'activació del Brèxit, el Parlament d'Escòcia ha aprovat aquest dimarts la petició formal per demanar un nou referèndum d'independència al govern de Londres. La votació ha estat aprovada per 69 vots a favor -els dels independentistes de l'Scottish National Party i el Partit dels Verds-, i 59 en contra -Conservadors, Laboristes i Liberal Demòcrates-. 

Els independentistes de l'SNP demanen un nou referèndum perquè creuen que les condicions han canviat respecte al referèndum d'independència del 2014, quan el 'no' es va imposar, perquè un 62% dels escocesos van votar a favor de quedar-se a la Unió Europea. Els unionistes, però, defensen que no hi ha una demanda ciutadana que avali el referèndum i defensen que una nova consulta dividiria el país.

Amb l'autorització del Holyrood (el Parlament escocès), però, Sturgeon pot demanar ara al Govern de Londres que li concedeixi l'ordre 30, que David Cameron ja va concedir a Alex Salmond per poder celebrar el referèndum del 2014. Per donar aquesta ordre, però, no només cal el vistiplau del número 10 de Downing Street, també el Parlament britànic hauria d'aprovar la moció sortint d'Escòcia, per poder legislar el nou referèndum. 

La primera ministra, Theresa May, ha assegurat en diverses ocasions que ara no és el moment de fer el referèndum, i que cal estar "units" per afrontar el repte del Brèxit. Sturgeon, però, demana consultar als escocesos si volen ser un Estat independent o no, a finals del 2018 o principis del 2019, quan encara no s'hagi produït la sortida formal de la Unió Europea, però se sàpiguen les condicions de la nova relació amb Brussel·les. Les dues mandatàries van mantenir una reunió aquest dilluns a Escòcia, però no van acostar posicions en aquest sentit.

"Els passos necessaris"

Per tot això, durant el debat que ha tingut lloc al Parlament, la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha avisat que el mes vinent farà "nous passos" si el govern britànic continua bloquejant la seva demanda de repetir el referèndum. Entre aquests nous moviments, es parla que el govern d'Edimburg podria portar als jutjats la qüestió, perquè sigui la justícia qui determini qui té la competència per portar-lo a terme. Tot i que Sturgeon no ha descartat tampoc la via unilateral.

“Espero que el govern britànic respecti la voluntat d’aquest Parlament”, ha assegurat Sturgeon, però també ha alertat que si no és així “el govern escocès farà els passos necessaris per fer avançar la voluntat del Parlament”. En aquest sentit, ha dit que negociarà "amb bona fe" amb Londres però no ha descartat optar per la via unilateral si, a diferència del 2014, no hi ha acord per fer la consulta. 

La votació d'aquest nou referèndum s'ha fet una setmana més tard del previst, a causa de l'atemptat que va patir la ciutat de Londres dimecres passat, dia en què estava prevista la votació.