La primera ministra, Theresa May, ha anunciat aquest dimarts que el nivell d'alerta antiterrorista al Regne Unit "passa de greu a crític", el màxim previst. La mesura l'ha presa la unitat antiterrorista dels serveis d'intel·ligència interior britànics, l'MI5, arran de l'atemptat d'aquest dilluns contra el públic que assistia al concert d'Ariana Grande al Manchester Arena i que ha deixat 22 morts i 59 ferits.

El nivell d'alerta antiterrorista crític estableix que la possibilitat d'un atemptat terrorista és "imminent" i preveu que l'exèrcit prengui el relleu de la policia a l'hora de vigilar la via pública, especialment en punts concorreguts i que poden ser objecte d'atacs terroristes.

Segons May, la decisió d'elevar el nivell d'alerta respon a la dificultat per determinar si el presumpte terrorista que es va immolar al Manchester Arena, Salman Abedi, va actuar sol o si formava part d'una xarxa més àmplia. En una compareixença després de reunir-se per segona vegada aquest dimarts amb el comitè d’emergències COBRA, May ha explicat que “les investigacions dutes a terme durant tot el dia han revelat la possibilitat que hi hagi un grup més ampli vinculat a l’atemptat”. “Els serveis d’intel·ligència han arribat a la conclusió que el nivell d’alerta antiterrorista ha de passar de greu a crític; això implica que la possibilitat d’un atac terrorista passa de ser molt probable a imminent”, ha dit May.

Recursos addicionals

Aquest augment del nivell d’alerta, el màxim en una escala de cinc, implica que “hi haurà recursos addicionals a disposició de la policia” per tal de “garantir la seguretat” dels ciutadans. Una mesura que forma part “d’un pla anomenat operació Temperer que ja s’ha posat en marxa”. Aquest pla preveu que “l’exèrcit agafi el relleu de la policia armada, i permet als agents que puguin patrullar per àrees clau del país”. A més, també hi haurà “militars desplegats en determinats esdeveniments” com ara concerts, festivals i cites esportives. 

May ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat a la població, demanant als ciutadans que “no s’alarmin excessivament”, però convidant-los a “estar vigilants i col·laborar amb els cossos de seguretat amb tot el que puguin”. Finalment, May ha assegurat que “l’abominable atemptat” de Manchester no aconseguirà doblegar els britànics. “L’esperit de Manchester i l’esperit del Regne Unit és molt més poderós que els plans malaltissos dels terroristes; per això, ells no guanyaran mai i nosaltres aconseguirem sobreposar-nos”, ha reblat la premier britànica.