Finlàndia és el país més feliç del món, segons les Nacions Unides. I és que, segons l'informe de felicitat mundial que anualment publica l'ONU, és el país amb un major grau de felicitat entre els seus habitants. L'esclat de la pandèmia ara fa dos anys no ha alterat el rànquing excessivament, els països nòrdics continuen liderant-lo. De fet, el país amb capital a Hèlsinki lidera la classificació per cinquè any consecutiu. Darrere es troben països del nord d'Europa com ara Dinamarca i Islàndia.

Altres països escandinaus com ara Suècia i Noruega tampoc no es queden enrere. Estocolm ocupa la setena posició i Oslo la vuitena, gens malament. Ara bé, mentre Finlàndia encapçala la llista de països més feliços del món, Espanya recula dos llocs respecte a l'any 2021. Concretament, Espanya es troba en el lloc número 29 de la llista de països més feliços del món. I enguany ha estat superada per l'Uruguai i Romania. 

D'altra banda, respecte als països amb un grau de felicitat més baix, l'Afganistan és el principal. Concretament, els autors de l'informe argumenten la seva baixa posició per culpa de la guerra originada pel retorn dels talibans al poder el passat mes d'agost. "És un clar recordatori del dany material i immaterial de la guerra", assenyalen. Seguidament, Ruanda, Zimbàbue i el Líban se situen a prop de l'Afganistan com els països més infeliços del planeta.

Amb tot, l'estudi de l'ONU també indica que els dos països que actualment es troben immersos en un conflicte bèl·lic no gaudeixen de llocs privilegiats en el rànquing. Rússia ocupa el lloc número 80 i Ucraïna el 98è. No obstant això, cal remarcar que l'informe s'ha realitzat abans de la invasió russa d'Ucraïna el passat 24 de febrer. 

Espanya i els països veïns 

Tal com demostren les dades any rere any, els països nòrdics acostumen a liderar el Ranking of happiness, però quin és el país europeu no nòrdic que es troba més amunt? Doncs bé, aquest és Suïssa, que aquest 2022 s'ha quedat a les portes d'entrar al podi, amb un gens menyspreable quart lloc.

Certament, Espanya no pot competir en termes de felicitat amb les nacions nòrdiques, però, respecte als veïns del sud d'Europa sí que ho pot fer. Doncs bé, en comparació amb Portugal, el resultat no és gens negatiu, ja que Espanya ocupa el 29è lloc i Portugal el 56è. I si el mirall és Itàlia, el resultat tampoc no és negatiu, ja que el país amb capital a Roma es troba en el 31è lloc. Per contra, si Espanya es compara amb França, sí que hi ha força marge de millora perquè els francesos es troben en la posició número 20. 

L'ONU preveu un increment del 22% dels aliments

Sens dubte, un dels factors que pot alterar l'ordre de la llista de cara l'any vinent són les conseqüències de la guerra entre Rússia i Ucraïna. En aquest sentit, l'ONU ja ha alertat que pot provocar una pujada de preus sobre els aliments del 22%. Segons una simulació de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura, els preus internacionals dels aliments podrien pujar des d'un 8% fins a un 22%, per damunt del cost actual.

L'informe apunta que tant Ucraïna com Rússia són els principals exportadors de blat, colza o oli de gira-sol, de manera que la seva manca de subministrament tindrà repercussió en què altres països puguin proveir aquests productes aquest any i el vinent, fet que pot ocasionar una escalada de preus molt pronunciada.