Un alt funcionari de la Cancelleria nord-coreana, Ri Yong-pil, ha advertit als Estats Units que l’amenaça recent del règim de realitzar un assaig nuclear sobre l’oceà Pacífic és ferma i ha de ser interpretada de manera “literal”.

Segons Ri “El ministre d’Exteriors està al corrent de les intencions del nostre líder suprem, així que crec que s’haurien d’interpretar les seves paraules de manera literal”. El funcionari també adverteix que Corea del Nord “sempre ha transformat les seves paraules en accions”.

El 22 de setembre el ministre d’Afers Exteriors nord-coreà, Ri Yong-ho va dir que, en resposta a les amenaces d’intervenció militar per part dels Estats Units, el seu país podria provar una bomba nuclear d’hidrogen a l’oceà Pacífic si així ho decidís Kim Jong-un.

Aquesta seria la setena prova nuclear de Corea del Nord

A Corea del Nord s’han dut a terme fins el dia d’avui sis assajos nuclears, l’últim el 3 de setembre, però tots han consistit en detonacions subterrànies i no atmosfèriques, com el que amenacen de fer sobre el Pacífic.

El règim de Kim Jong-un ha realitzat a més la meitat d’aquestes proves (tres) durant el darrer any i mig amb l’objectiu de collir nous avanços en el seu programa atòmic, amb l’objectiu de desenvolupar míssils balístics capaços de colpejar amb un arma nuclear els Estats Units i que serveixen d’element dissuasiu.

Ja dimarts passat els nord-coreans van amenaçar als Estats Units amb un atac “inimaginable” en resposta a les maniobres navals que els americans i els japonesos estaven realitzant conjuntament.

La ONU condemna els assajos nuclears

Durant l’últim any, el visible increment de proves d’armes li ha valgut a Corea del Nord dues noves condemnes amb sancions de la ONU, la qual cosa ha unit a la retòrica balística de l’Administració de Donald Trump i ha disparat la tensió regional a nivells inèdits des de la fi de la Guerra de Corea (1950-1953).