El règim nord-coreà ha condemnat durament les maniobres navals que els Estats Units estan realitzant conjuntament amb Corea del Sud aquest setmana a la península, i ha amenaçat amb respondre llençant “un atac inimaginable”.

A través d’una nota publicada per l’agència estatal nord-coreana KCNA, el Comitè d’Emergència en Oposició als Exercicis de Guerra Nuclear ha criticat la mobilització al voltant de la península d’actius estratègics nuclears per part de Washington.

El Pentàgon ha desplegat el portaavions de propulsió nuclear USS Ronald Reagan i dos destructors, entre altres embarcacions, per dur a terme aquestes maniobres, que previsiblement finalitzen divendres 20 d’octubre.

“Els Estats Units han embogit”

El comitè, al text de la KCNA, denuncia que “Els Estats Units han embogit en posar sota els nostres nassos objectius que hem establert com primaris. Haurien de preveure un atac inimaginable”. També asseguren que els EUA han portat el submarí nuclear USS Michigan, tot i que la participació del navili encara no s’ha confirmat. “Això demostra que els EUA i les seves marionetes (Corea del Sud) es preparen per a un atac preventiu contra Corea del Nord”, declaren.

Una tensió entre les dues potències que no para de créixer

Aquestes maniobres arriben just després que la tensió s’hagi atenuat a la regió i més d’un mes després que Corea del Nord realitzés els seus últims assajos armamentistes a Pyongyang (capital del país), els quals incloïen una proba nuclear el 3 de setembre i el llançament d’un míssil que va sobrevolar el Japó uns dies després.

L’escalada de bel·ligerància dialèctica entre Estats Units i Corea del Nord va arribar al seu màxim durant l’Assemblea General de la ONU, on Donald Trump va amenaçar amb destruir el país liderat per Kim-Jong II, qui al seu torn va advertir que farien un assaig nuclear al Pacífic.

El gran nombre d’assajos d’armes de destrucció massiva fets aquest any pel règim nord-coreà, sumat a la retòrica agressiva emprada per la Casa Blanca des de que Trump va assumir la presidència, han elevat la tensió a nivells que no es donaven des de la Guerra de Corea (1950-1953).