El president de Rússia, Vladímir Putin, ha expressat avui al seu col·lega bielorús, Alexandr Lukaixenko, el seu suport a la reforma constitucional, com a via de reparació a la crisi a l'antiga república soviètica, i ha rebutjat tota ingerència exterior. "Coneixem la seva proposta de començar la feina sobre la Constitució. Considero que és lògic, oportú i convenient," ha assegurat Putin a l'inici de la seva reunió a la residència presidencial al balneari de Sochi, al mar Negre.

En la primera trobada entre ambdós mandataris des de l'esclat de les protestes antigovernamentals, Putin ha subratllat que són els bielorussos els que han de solucionar per si mateixos la crisi sorgida després de les eleccions presidencials del 9 d'agost. "Nosaltres estem a favor de què els bielorussos per ells mateixos, sense suggeriments i pressions de l'exterior, arreglin aquesta situació i arribin a una solució comuna", ha assenyalat.

Putin, que en el seu moment va anunciar la creació d'una força policial conjunta per intervenir en Bielorússia en cas de necessitat, va destacar que Moscou complirà les seves obligacions en el marc de la Unió Estatal i l'Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva. El president rus ha ressaltat que veu Bielorússia com un aliat molt estret i ha avançat que Moscou ha acordat amb Minsk la concessió d'un crèdit per valor de 1.500 milions de dòlars.

Lukaixenko agraeix el suport

Per la seva part, Lukaixenko ha agraït a Putin i al poble rus el seu suport quan van esclatar les protestes massives a Minsk i altres ciutats del país. "Vostè va actuar de manera molt decent. Els amics es veuen en els moments de dificultat", ha afirmat. Lukaixenko, que va criticar durant tota la campanya electoral els intents russos de desestabilitzar la situació al seu país, ha assegurat que ha après la "lliçó".

Va denunciar que a quinze quilòmetres de la frontera bielorussa, els Estats Units han desplegat tropes i tancs, la qual cosa ha obligat Minsk a mobilitzar el seu Exèrcit a la regió de Grodno, limítrof amb Lituània i Polònia. Per això, va considerar necessari que Moscou i Minsk preparin els seus exèrcits per "contrarestar" una possible agressió exterior.

Sobre això, Putin va indicar que les tropes russes, que seran desplegades a partir d'avui a Bielorússia per a les maniobres antiterroristes "Fraternitat eslava", tornaran a les seves bases quan acabin els exercicis.

La reunió té lloc després que diumenge se celebrés una nova marxa pacífica contra Lukaixenko a Minsk en la qual van ser detinguts més de 770 manifestants.

La líder opositora bielorussa en l'exili, Svetlana Tijanóvskaya, ha avisat aquest mateix dilluns a Putin que els acords que subscrigui amb Lukaixenko no tindran cap valor legal. "Vull recordar a Vladímir Putin que acordin el que acordin en la reunió de Sochi, no tindrà valor. Tots els acords firmats per l'il·legítim Lukaixenko seran revisats per les noves autoritats, perquè el poble li va retirar la confiança en les eleccions," ha recalcat Tijanóvskaya en un missatge de vídeo.