Vladímir Putin respondrà contra l'entrada de Suècia i Finlàndia a l'OTAN amb tropes a la frontera, segons ha assegurat aquest dimecres en una entrevista amb una televisió russa i l'agència oficial RIA Novosti. "Si ni tan sols hi teníem tropes, les havíem retirat totes d'allà, de la frontera russa-finlandesa. Per què ho van fer? És el que van decidir. Però no hi teníem tropes i ara les hi tindrem. Allà no hi havia sistemes ofensius i ara hi apareixeran", ha dit.

El president rus ha titllat la decisió dels dos països nòrdics de "pas sense sentit" a l'hora de garantir els seus interessos nacionals, tot i que els suposi estar protegits per un paraigua nuclear. En aquesta línia, ha recordat que les relacions entre Rússia i Finlàndia van ser "ideals" en el passat, ja que no hi havia cap conflicte. "I crec que es beneficiaven més sent neutrals, ja que és una cosa que els proporciona determinats avantatges, almenys com a plataforma negociadora per reduir les tensions a la mateixa Europa", ha afirmat.

Amenaces per a l'OTAN

Des que Finlàndia i Suècia van anunciar la seva intenció d'ingressar a l'OTAN, Moscou ha advertit que reforçarà la seva presència militar en el flanc nord-occidental. "No hi havia problemes. Ara, n'hi haurà. Crearem el districte militar de Leningrad (nord-oest) i hi concentrarem determinades unitats militars. Per què ho necessitaven? Són simples ximpleries", va dir Putin al desembre. Tal com ha repetit aquest dimecres, la intenció del Kremlin és reforçar el flanc nord-occidental: la regió al voltant de la segona ciutat del país, Sant Petersburg (Leningrad, diu el president), situada a uns 300 quilòmetres de Hèlsinki. Fa temps que els experts consideren que l'ingrés finlandès a l'organització militar és un dels principals errors de càlcul de Putin quan el febrer del 2022 va iniciar la invasió d'Ucraïna, ja que Rússia i Finlàndia comparteixen 1.300 quilòmetres de frontera.

Putin ha insistit en la idea habitual que Rússia està preparada per una guerra nuclear, tot i que ha considerat que aquesta opció és improbable ara per ara. "Desenvolupen tots els seus components. Nosaltres també. Però això no significa que, des del meu punt de vista, estiguin preparats per desfermar demà una guerra nuclear. Però si volen, què hem de fer? Estem preparats", ha assegurat.

Les armes nuclears

També ha reiterat que el país està preparat "des del punt de vista tècnic-militar" i que l'armament "es troba permanentment en disposició de combat". "Les armes existeixen per ser utilitzades. Tenim els nostres principis. Què és el que diuen? Que estem disposats a fer servir les armes, qualsevol arma, inclosa la que vostè ha esmentat (la nuclear), si es tracta de l'existència de l'estat rus, d'un mal a la nostra sobirania i independència", ha assenyalat. Pel que fa a Ucraïna, ha subratllat que "mai" hi ha hagut la necessitat de fer servir "mitjans de destrucció massiva", en resposta a una pregunta sobre el possible ús d'armes nuclears tàctiques.

Putin ha destacat que la tríada nuclear russa (míssil intercontinentals, submarins atòmics i l'aviació estratègica) és "més moderna" que qualsevol altra en el planeta. "I aquestes tríades, de fet, només les tenim nosaltres i els nord-americans. I nosaltres hem avançat molt més. La nostra és més moderna. Tothom ho sap", ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!