Són molts els homes russos que s'han convertit en soldats i han participat en la guerra d'Ucraïna d'ençà que Vladímir Putin va envair aquest país a finals de febrer. Molts van intentar escapar, especialment després que el líder del Kremlin anunciés una mobilització parcial de la població, però també molts van haver de quedar al país i van ser cridats a files, amb totes les seves conseqüències. Abans, durant aquells dies de tensió, els laboratoris per congelar esperma treballaven de valent per un augment d'homes que volia guardar-lo en cas que fossin mutilats o morissin durant la guerra. Ara, que han passat més de 10 mesos des que va començar la guerra, el govern rus a través del ministeri de Sanitat ha acceptat oferir aquest servei de manera gratuïta a aquells soldats que participin en el combat. Tot plegat, sorgeix d'una petició d'Igor Trunov, president de la Unió Russa d'Advocats, que havia fet aquesta petició al ministeri de Sanitat i ha estat acceptada.

Ara, en un comunicat oficial, aquest organisme ha deixat clar que "assumeix la possibilitat de donar suport financer a través del pressupost federal per a la conservació i emmagatzemant gratuït de cèl·lules germinatives pels ciutadans mobilitzats en l'Operació Militar Especial". Rere aquest missatge ple d'eufemismes, el que es vol dir és que el ministeri assumeix el cost de congelar l'esperma pels soldats que participen de la guerra d'Ucraïna, que el mateix govern rus estableix que s'allargarà entre "2022 i 2024". Això significa que, com a mínim, encara queda un any o dos més de guerra, segons les previsions russes. Aquest "premi" no només és pels soldats, sinó per les seves famílies en general, que també podran congelar les seves cèl·lules reproductores (els òvuls de les dones dels soldats) de franc, sempre que la seva assegurança mèdica els ho permeti. 

Procés més àgil pels soldats 

Aquesta mesura del govern rus s'espera que sigui ben rebuda per la seva població, que la podria percebre com un incentiu per anar a la guerra. Abans que es plantegés ni tan sols la gratuïtat, els laboratoris ja van notar una explosió significativa dels casos d'homes que volien congelar la seva esperma per les possibles conseqüències que tingués la guerra sobre la seva salut. A banda de duplicar-se la xifra de sol·licitants, aquests demanaven que els atenguessin d'emergència, ja que en qualsevol moment podrien haver d'abandonar les seves ciutats. Per això, es va elaborar un nou protocol pels russos que podien ser mobilitzats, en què s'agilitzava tot el procés.