El grup de punk feminista rus Pussy Riot ha llançat una nova cançó per desafiar el president rus, Vladímir Putin i denunciar la guerra que aquest va començar a Ucraïna. 'Mama, no miris la televisió' és el títol d'aquesta nova cançó i la frase principal de la tornada, que segons han explicat les activistes, prové de les paraules d'un soldat recluta rus capturat que, en una conversa telefònica amb la seva mare li va advertir: "Mama, aquí no hi ha nazis, no miris la televisió". Amb aquest nou tema, que han acompanyat d'un vídeo provocador en el qual fins i tot una de les intèrprets es pixa sobre un quadre amb la cara del mandatari rus, les Pussy Riot volen criticar la propaganda i la censura del Kremlin, que ni tan sols permet anomenar guerra a la invasió d'Ucraïna. "Mama, per què a la guerra se l'anomena 'operació especial'?", es pregunten les cantants en la cançó.
Les Pussy Riot desafien la propaganda del Kremlin
"Ves-te'n a l'infern, et direm la veritat!", exclamen les Pussy Riot, que apareixen amb les seves habituals màscares de llana amb tres forats, pels ulls i per la boca. Les imatges d'elles des de l'interior d'un clavegueram s'intercalen amb seqüències de bombardejos i destrosses de la guerra a Ucraïna i també amb imatges de ciutadans russos rics que prenen alguna cosa a una terrassa amb normalitat mentre els carrers s'omplen de sang. En un comunicat que han enviat a Efe, les Pussy Riot han explicat que la nova cançó simbolitza la seva "ira, indignació i disconformitat" com "un crit desesperat de retret contra els titelles sanguinaris de Putin, dirigits per un veritable monstre caníbal, el lloc del qual està en la infinitat de ferotges flames infernals sobre els ossos de les víctimes d'aquesta terrible guerra".
Una de les principals batalles de les cantants de punk amb aquesta cançó és desafiar la propaganda del règim. "La propaganda russa enverina diàriament el cor de les persones amb odi", lamenten en el comunicat i expliquen que Rússia prohibeix "les publicacions de materials sobre la guerra que no hagin estat verificats pel Kremlin abans". Una altra de les denúncies és que la Llei d'Agents Estrangers s'utilitza per silenciar activistes d'oposició i periodistes, per aturar les activitats de les darreres organitzacions independents de drets humans” i també, que el règim assassina els dissidents. Per això, al vídeo apareixen figures de l'oposició dels moviments antigovernamentals que van patir enverinaments, com ara Alexander Litvinenko o Alexei Navalny. "Els que s'oposen a Putin són empresonats, atacats amb verí militar i assassinats", denuncien les activistes.
Demanen que un tribunal internacional jutgi Putin
"Ucraïna, t'estimo", és l'última frase de la cançó alhora que en el vídeo apareixen les Pussy Riot a cara descoberta en un concert en el qual mostren una bandera d'Ucraïna. És després d'aquest moment en què una de les intèrprets puja a una taula, s'aixeca la túnica negra i, de peu, pixa sobre la imatge de Putin. El vídeo continua amb tres demandes que les activistes deixen per escrit. En primer lloc, que es produeixi un embargament a la compra de petroli i gas rus i en la venda d'armes i munició a Rússia. En segon lloc, que es congelin els comptes bancaris occidentals i la propietat dels funcionaris i oligarques russos i introduir sancions personals en contra d'ells. Finalment, que un tribunal internacional jutgi Putin i als "treballadors de la propaganda d'Estat russa, als oficials de l'exèrcit, i a totes aquelles persones responsables del genocidi de la nació ucraïnesa".
Les Pussy Riot també deixen un missatge per la població russa al final del comunicat. "Si us plau, no participis en aquesta guerra! No prengueu citacions, no aneu a les oficines de registre i allistament militars, no escolteu la propaganda!", i clamen que cada acció contra la guerra "és important" i que per aturar-la "ens hem d'unir tots contra el règim feixista de Putin".