Sota el lema "EndSars" va retornar, fa un parell de setmanes, un moviment de protesta contra un cos policial conegut com a Esquadró Especial Antirobatori (SARS). Aquesta secció de la policia nigeriana, ara dissolta, està acusada d'abús de poder, tortures, assassinats, extorció, brutalitat i violència sexual

El moviment en contra de la SARS va començar com a fenomen digital l'any 2017. El cos ha estat associat a molts crims i el govern ha estat prometent canvis i reformes, però els canvis han estat mínims. Degut a les protestes, aparentment, la SARS ja està inhabilitada però els manifestants demanen reorganització de la policia, investigació i responsabilitats pels crims comesos i compensacions a familiars i víctimes. 

 

Les protestes van tornar a agafar força el passat dia 8, després que es fes viral un vídeo en el qual un policia de la SARS disparava a un jove. Malgrat que les autoritats neguen la veracitat del vídeo, la persona que el va gravar va ser arrestada. Després de la publicació del vídeo, centenars de persones van començar a compartir contingut a la xarxa que evidenciava els crims del cos policial i això va impulsar a què es produïssin al país les protestes més massives que mai. 

Aquestes protestes han estat reprimides fortament per la policia, amb violència, gasos lacrimògens i fins i tot bales. El resultat d'això ha estat, de moment, almenys 56 persones mortes.

 

"Les protestes han estat pacífiques i deuen seguir sent-ho en tot moment" insisteix Isa Sunasi, la responsable de mitjans de l'organització AI Nigèria, que demana al govern "mesures tangibles i viables". Malgrat això, aquest dimarts, els militars van obrir foc contra els manifestants i van matar a 38 manifestants. 

De moment, el govern de Lagos ha decretat un toc de queda per intentar suavitzar les protestes, cosa que ha generat una calma precària. El governador estatal de Lagos, Babjide Sanwo-Olu, ha anunciat aquest dijous que l'exèrcit podria desplegar-se arreu de l'Estat per protegir els disturbis i els edificis governamentals i comercials. D'altra banda, el vicepresident de Nigèria, Yemi Osibnbajo, ha promès justícia per les víctimes de les protestes "El dolor per aquests terribles fets és palpable als nostres pobles i ciutat, i algunes pèrdues són insubstituïbles. Obtindrem justícia per a tots ells" ha assegurat. 

 

Fotografía principal: Protestants musulmans resant al costat de les barricades. /Efe